top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: črni princ

Kaj smo pripravljeni narediti za ljudi, ki jih imamo radi in kaj za svoj užitek?


Knjiga št. 40/100

Irena Svetek - Črni princ

Ocena: 5/5


V zaključnem delu trilogije nam avtorica Irena Svetek postreže s tema in številnimi drugimi vprašanji. Tožilec Mio Aurelli se tokrat sooči ne le z izprijenim morilcem, ampak tudi z vprašanjem svoje preteklosti, prihodnosti in lastne minljivosti. Ko v zapuščeni hiši v tihi vasi v okolici Ljubljane najdejo do neprepoznavnosti pretepeno žensko truplo, se Miu niti sanja ne, da ga bo primer popeljal na pot po spominih lastnega otroštva.


Uh... Tako težko sem čakala to knjigo, da je na koncu sploh nisem hotela prebrati. Z njo se namreč, tako pravi avtorica, zgodba Mia Aurellija nepreklicno končuje in res si iskreno želim, da se ne bi. Vsekakor podpiram odločitev, da neko zgodbo končaš na njenem vrhuncu, a jaz si vseeno želim še kakšen del. Morda pa nam avtorica postreže s čisto novo zgodbo?

Tudi tokrat je zgodba ekstremna, krvava in zelo zelo prepletena med vsemi nastopajočimi liki, tudi z Miom. Vem, da nekaterim to predvsem v prvem delu ni bilo preveč všeč in tistim najbrž tudi tukaj ne bo, a meni osebno je bila zgodba fantastična. Avtoričin slog mi je izredno všeč, saj sem celo knjigo prebrala v enem dnevu, ker je enostavno nisem mogla odložiti. In to je tisto, kar sama iščem pri žanrski literaturi. Ne iščem verjetnih zapletov in zgodb. Ne moti me, če je kaj malce pretirano, kakšno naključje malce preveč priročno... Zame je cilj dobre kriminalke to, da bralca celega prestavi v dogajanje in, da ti vzame dih ob branju. Črni princ vse to doseže.


Če gledam trilogijo, kot celoto, se izjemno lepo zaključi in tudi pripovedni lok funkcionira prek cele serije. Če smo se do zdaj spraševali, če se lahko posamezno knjigo bere tudi samo - priporočam, da ne. Kajti na koncu se poveže dogajanje vseh treh knjig, razumevanje le tega pa bi izgubili, če ne bi poznali celotne zgodbe.


Zame osebno res izjemno delo. Ima kakšno pomanjkljivost in kakšen "kaj hudiča?" moment, a zame je to po dolgem času knjiga, ki je res nisem mogla odložiti. Odlično, odlično delo!


Hočemo še!


LP Ajda82 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page