top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Čudežno potovanje Edwarda Tulana

Tole je knjiga, za katero zagotovo sama ne bi nikoli izvedela, če mi nanjo ne bi namignil prevajalec Jakob J. Kenda. Mladinski roman, ki je izšel pri založbi Sodobnost, je nadvse primeren tudi za odraslega bralca, ki bo nanj najbrž gledal malce drugače, kot pa otrok. Potovanje je v tem primeru tudi čudovito, ne zgolj čudežno in vesela sem, da sem se tudi sama odpravila nanj.


Knjiga št. 46/70

Kate DiCamillo, ilustracije Bagram Ibatouilline - Čudežno potovanje Edwarda Tulana

Ocena: 5/5


Zgodba govori o Edwardu Tulanu, ki je igrača - porcelanast zajec z ušesi in repom iz zajčjega krzna. Živi pri deklici Abilen, ki ima zajca nadvse rada, ga oblači v najbolj imenitna oblačila in ga vsako jutro posede na stol, ki gleda proti oknu. V naročje mu položi žepno uro, ki Edwardu vsak dan odšteva čas, dokler se njegova prijateljica ne vrne iz šole. Kljub temu, da je obdan z ljubeznijo, je Edwardovo srce trdo in se le s težavo omehča. Nekega dne ga na vožnji prek oceana iz Abileninih rok iztrgajo nesramni fantje in nesrečni Edward konča na morskem dnu. Od tod dalje se prične njegovo čudežno potovanje - od morskega dna, do objema brezdomca, pa vse do tega, da nadomešča ptičje strašilo in vse vmes. Z vsakim človekom, ki ga ima rad, pa Edward tudi sam spoznava lepote in bridkosti ljubezni.


Knjiga je sestavljena iz kratkih poglavij, zato se prebere dokaj hitro in je primerna tudi za večerna branja pred spanjem, ko potrebujemo le nekaj strani zgodbe, preden najmlajši zaspijo. Poleg tega je to ena tistih knjig, za katero bi starostno mejo lahko postavili od 0-99, saj je zgodba na prvi pogled dokaj enostavna za razumevanje, če pa želimo videti prek površja, je zanimiva in ganljiva tudi za odraslega bralca. Še ena stvar, ki mi je nadvse všeč je to, da Edward nima človeških lastnosti in ni "živ." Torej, nima sposobnosti premikanja, komunikacije in podobno, ampak spremljamo le njegovo razmišljanje, kot da bi imela igrača svoje misli. Torej ves čas je odvisen od ljudi okrog sebe, ima pa neko zavest in čustva. Ta vidik se mi zdi zelo blizu, če pomislim na svoj odnos do igrač v mojem otroštvu. Vedno sem si rada predstavljala, da moram z njimi delati lepo, da se bodo dobro počutile in ta knjiga, bi mi s tega vidika nekako pritrdila.


Res čudovita pripoved, ki te neverjetno posrka vase. Izjemno lep jezik in čudovita grafična podoba, ki s pomočjo ilustracij že iz branja samega naredi Čudovito potovanje. Všeč mi je, kako so se pri založbi lotili celotne zasnove knjige, saj je cel izdelek natisnjen v sepiastih, nežnih tonih in celo pisava je rjava. Tudi z vizualnega vidika je torej to dovršen in lep izdelek.


LP Ajda

189 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page