top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Življenje na našem planetu

Knjižne škatle Knjiga meseca po prvih nekaj škatlah kasneje nisem naročala, saj me enostavno nobeden od naslovov ni dovolj pritegnil. Po dolgem času pa sem se vendarle odločila za aprilsko škatlo iz kategorije Aktualne teme, saj me je pritegnila knjiga Davida Attenborougha, Življenje na našem planetu. Avtorja poznamo predvsem kot snovalca kultnih poljudnoznanstvenih dokumentarnih serij, v novi knjigi pa je povzel spremembe na Zemlji, ki so se zgodile v času njegovega življenja in pogumno uperil pogled tudi v prihodnost.


Knjiga št. 28/70

David Attenborough - Življenje na našem planetu

Ocena: 4/5


Preden začnem z recenzijo knjige, naj povem nekaj malega o njenem avtorju. David Attenbororugh, rojen 8. maja 1926 je angleški poročevalec in naravoslovec (po izobrazbi: natural historian, žal ne najdem ekvivalentnega naziva v slovenskem jeziku). Že v svojih prvih letih službovanja pri medijski hiši BBC je sodeloval pri pripravljanju oddaj na temo narave, do takrat v studiu. Kasneje se je snemanje premaknilo v naravna okolja rastlin in živali in na tem področju je Attenborough večkrat oral ledino, saj je odhajal tudi v težje dostopna in še neraziskana območja. Na televizijske ekrane je prenesel številne kultne serije, v zadnjem času pa je najbolj odmevna serija Life on our Planet (Življenje na našem planetu), po kateri je napisana tudi knjiga o kateri govorimo. V seriji in knjigi uporabi znanje, ki ga je iz prve roke pridobil tekom svojih 94 let življenja. Razmišlja o tem, kaj vse žalega smo našemu planetu že storili, kam nas početje, če ga ne spremenimo, lahko pripelje in kako lahko stvari obrnemo v pozitivno smer.


Knjiga torej govori o našem čudovitem planetu in spremembah, ki se na njem dogajajo. Sama sem do govora o raznih spremembah in podobno velikokrat zelo skeptična. Ja, dejstvo je, da se naš planet polni s smetmi, izpusti, dogajajo se grozni posegi v naravna okolja, prihaja do množičnega izumiranja rastlinskih in živalskih vrst... A tudi Attenborough v knjigi lepo razloži, da je to v Zemljini zgodovini že šesti (če se ne motim) množično izumrtje. Samo po sebi to torej ni nič posebnega, je le nek običajen življenjski cikel planeta, problem pa je, ker se ta cikel zaradi človekovega poseganja v okolje, odvija izredno hitro. Poleg tega moramo kot človeštvo poskrbeti tudi za to, da v naslednjem množičnem izumrtju med izumrlimi vrstami ne bo tudi človeška.


Všeč mi je, da se tokrat Attenborough ne vrti toliko okrog toplogrednih plinov, tanjšanja ledu, globalnega segrevanja... Ne da te teme niso pomembne, a o njih slišimo toliko, da postajamo skorajda apatični. Attenborough se osredotoči predvsem na izginjanje biotske raznovrstnosti. Na praktičnih primerih pokaže, kako lahko odsotnost ene same živalske ali rastlinske vrste pomeni spremembo v celotnem ekosistemu, ki potem kot domino efekt vodi iz ene spremembe v drugo in na koncu do porušitve sistema. Iz teh pričevanj se zelo lepo vidi, zakaj je pomembno v gozdove ponovno naseljevati tudi volkove, rise in medvede, saj dolgoročno za okolje in vse ostalo prinesejo le korist. Žal mnogi ne vidijo preko lastnega zaslužka in koristi. Enako je npr. z omejevanjem ribolova, saj dolgoročno prepovedi določenih ribolovnih območij privedejo do boljšega ulova na sosednjih območjih, a spet... Mnogi vidijo situacije le skozi svoj hipni zaslužek in korist v tistem trenutku.


Kljub številnim negativnim spremembam za časa njegovega življenja pa Attenborough v svojem pisanju ni povsem pesimističen in nam predstavi tudi primere dobrih praks, ki so določene živalske in rastlinske vrste že rešile z roba preživetja. Napove tudi prihodnost našega planeta, če ne bomo ničesar spremenili in predvidi potek dogajanja, če bomo vendarle uvedli nekaj ključnih sprememb.


Vsekakor knjiga, ki bi jo moral vsak vzeti v roke in premisliti o tem, kakšne majhne spremembe lahko naredi v svojem življenju, da bo življenje na našem planetu še dolgo prijetno za vse, ki na njem živimo. Knjiga je tudi opremljena s fotografijami in lepimi skicami, ki branje še dodatno popestrijo.


LP Ajda


255 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page