top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: 1984

Prepričana sem, da Orwellov kultni distopični roman ne potrebuje prav dosti predstavitve. Roman je postavljen v leto 1984, na območje Oceanije, ki obsega obe Ameriki, Britansko otočje, jug Afrike in Avstralijo. Oceaniji vlada Partija in je ves čas v boju z drugimi dvema svetovnima velesilama - Eastazijo in Evrazijo. V novi družbeni ureditvi deluje več ministrstev, ki skrbijo za nemoteno delovanje družbe.


Knjiga št. 63/100

George Orwell - 1984

Ocena: 4/5

Glavni junak, Winston Smith dela na ministrstvu za resnico, ki poustvarja zgodovinska dejstva tako, da ustrezajo trenutnemu mišljenju Partije. Ko neko dejstvo ne velja več, pri priči izgine iz vseh pisnih in drugih virov, verjetno pa tudi iz misli in spominov ljudi. Vsi ljudje so namreč ves čas opazovani prek Telekranov in ob najmanjšem prekršku, celo misli, ki ni v skladu s trenutno ureditvijo, kršitelja odpelje Miselna policija.


Roman je brez dvoma mojstrovina. Zadnje Orwellovo delo je po drugi svetovni vojni služilo kot opomnik totalitarističnim ureditvam, masovnim nadzorom ljudstva in represiji vedenja, izražanja in mišljenja, ki jih je bilo mogoče opaziti med drugo svetovno vojno v Nemčiji in Sovjetski zvezi.


Delo je kljub svoji genialnosti in ogromnemu pomenu ne le za literaturo, ampak tudi za boj proti cenzuri in represiji oblasti, za branje meni osebno izredno neprijetno. Družba v Oceaniji živi v stalnem strahu, pomanjkanju in slepemu sledenju partijskim idejam in vzorcem, predvsem pa pod stalnim nadzorom t.i. Velikega Brata, ki naj bi bdel nad vsem. Nihče ne upa niti pomisliti, kaj šele storiti, karkoli izven začrtanih okvirjev, saj je pri priči kaznovan, največkrat celo povsem izbrisan.


Ne moremo mimo srhljivih povezav s sedanjostjo. To, da smo ves čas pod nadzorom, čeprav z uporabo socialnih omrežij, aplikacij, ki sledijo naši lokaciji ipd. po svoji volji, ni nobena skrivnost. Dejstvo pa je, da se vse bolj nadzorujejo tudi naše misli, saj se cenzura dogaja ves čas in na vseh nivojih. Tudi pri nas, malih ljudeh, ki se vse večkrat soočamo z izbrisom komentarja, objave... Ker krši to ali ono. V obdobju "cancel culture" ne potrebujemo Velikega Brata. Brišemo in nadzorujemo se že sami med seboj. Komu to ustreza pa tudi vemo.


LP Ajda

118 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page