top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Agni

Kresnikov nagrajenec iz leta 2021 me je mikal že zato, da vidim kdo je premagal meni tako ljubega Lainščkovega Kurjega pastirja in to je bilo praktično tudi vse, kar sem o knjigi vedela. Če je zapis na zadnji strani knjige zelo kriptičen in bralcu ne namigne prav dobro kaj sme pričakovati - kriminalko, romanco, družbeni roman? - je to pravzaprav idealen opis knjige.


Knjiga št. 2/100

Borut Kraševec - Agni

Ocena: 3/5


To je eno od del, pri katerih se sprašujem, če jaz nisem dovolj pametna zanj, ali je pač to knjiga, ki je eksperimentalne narave in niti ni namenjena pripovedništvu kot takemu. Zgodba se vrti o sestrah Brini in Katji, ter družini slednje; možu Ivanu, najstniški hčerki Maši in štiriletni Klari. Družina živi na kmetiji na podeželju kjer gojijo zajce, ena od zajkelj je tudi naslovna Agnes - ljubkovalno Agni. Brina na drugi strani je igralka, ki se zaradi zapleta v ljubezenski trikotnik znajde brez službe in se preseli k sestri.


Tekom zgodbe se prepletajo različne narative, med drugim tudi basenska pripoved z vidika zajklje, ki se med seboj na trenutke celo prekrivajo in bralca nemalokrat pustijo v dvomu - za koga ali kaj pravzaprav gre. Živalski vidik dodaja pogled na vso živalskost, ki se lahko skriva tudi v človeku in na nezmožnost, da bi ukrotili ta del sebe.


V knjigi avtor uporablja veliko domiselnih in nenavadnih pisateljskih pristopov, a jaz osebno v branju nisem uživala. Strinjam se z enim od prebranih mnenj - da je to morda knjiga, ki jo moraš prebrati večkrat, da jo zares dojameš. To bi kar verjela, saj sem šele v drugi polovici ujela ritem in zares dojela same odnose med liki, ki bi bilo morda lahko bolje dodelani. A žal ne vem, če je to knjiga, ki bi jo želela brati še enkrat.


Nekako razumem zakaj je prejela nagrado - vendarle so v vseh vejah umetnosti velikokrat strokovno priznani in nagrajeni izdelki za širšo javnost nerazumljivi in zato manj komercialno uspešni. A name kot na bralca žal ni naredila vtisa. Dopuščam pač možnost, da je težava v meni in mojem nerazumevanju oziroma nezmožnosti uživanja v pisateljevih literarnih prijemih. Bom pa vesela mnenj tistih, ki jim je bila knjiga res všeč.


LP Ajda

105 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page