top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Akisi; Še več zasoljenih zgodbic

Prigode male Akisi prav tako spadajo v kategorijo tistih risoromanov, ki sem jih po posameznih zgodbah brala dlje časa. To je že druga zbirka zgodbic navihanke junakinje iz Slonokoščene obale, ki je izšla pri @vigevageknjige_ , jaz pa sem se v tej knjigi z njo srečala prvič. Četudi je namenjena mlajšim bralcem, je podobno, kot Q-R-T ali Tik tole še eno delo, ki bo zabavalo tudi odrasle bralce.


Knjiga št. 99/100

Marguerite Abouet, Mathieu Sapin - Akisi; Še več zasoljenih zgodbic

Ocena: 4/5


Akisi je deklica iz revnejše afriške mestne četrti. Je res posebna deklica. Nabrita, pogumna in malce nagajiva. V mnogih lastnostih me spominja na prav tako stripovsko junakinjo - Hudo Ajdo. V tej zbirki zgodb se Akisi sreča z novim in neznansko hudobnim učiteljem, s fanti se prepira o razlikah med spoloma, sooči pa se tudi z ljubosumjem ob prihodu nove sošolke. Ker ji čisto vse vendarle ne gre po sreči, Akisi vmes zboli za malarijo, v vročičnih blodnjah, polnih nesmislov (ki so malce podobni Tikovi poti v gozd), pa se na tak ali drugačen način bori proti zlobnemu novemu učitelju. Pod vso borbenostjo in nagajivostjo pa se vendarle skriva dobro srce. Včasih se pač skrije precej dobro.


Všeč mi je, da se v otroški in mladinski literaturi končno pojavljajo tudi dekliški liki, ki odstopajo od ustaljenih idej o tem, kakšne bi deklice "morale" biti. Od Akisi, do Ajde in še marsikatere druge literarne junakinje, sodobna dekleta iz knjig dokazujejo, da lahko dekleta počnejo prav vse, kar si zamislijo. Ni treba, da so vedno one tiste, ki jih je potrebno reševati. Včasih je tista, ki prihiti na pomoč prav Akisi. Je tako močna, kot fantje? Najbrž ne. Je enako drzna? To pa morda še bolj.


Krasna knjižna junakinja za prihodnje generacije bralcev in bralk. Pa ne je preveč posnemat! 😂


LP Ajda

81 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page