top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Alica v Sussexu

Ta strip iz @vigevageknjige_ je bil eden mojih sejemskih nakupov. Zanj me je navdušila ena od sledilk tule, ki mi ga je predlagala, a ne upam ugibati katera je to bila, da ne pripišem zaslug napačni. Brez predloga me najbrž ne bi pritegnil, saj ni ravno v mojem stilu, a vsake toliko časa je vendarle dobro stopiti iz cone udobja.


Knjiga št. 94/100

Mahler - Alica v Sussexu

Ocena: 3,5/5Risoroman je nekakšen skupen nesmislov, za katere avtor črpa navdih iz treh romanov o Alici Lewisa Carolla in iz dela Frankenstein v Sussexu H. C. Artmanna. V risoromanu spoznamo Alico, ki na rečnem bregu bere dolgočasno knjigo, ko opazi skrivnostno luknjo v tleh. Ko pade vanjo, se znajde v povsem drugačnem svetu, polnem nesmislov in čudaških likov. Skoraj vsi liki so povzeti po zgoraj omenjenih delih, pojavita pa se celo Frankenstein in njegova pošast (povzeto po M. Shelly). Risoroman ni nič drugega, kot Aličina pot po tej nenavadni deželi in spoznavanje likov, ki jih sreča na poti.


To je prvi od risoromanov, ki meni osebno ni bil najbolj blizu. Za to obstaja povsem preprosta razlaga - zgodbo Alice v Čudežni deželi sicer bežno poznam, o Frankensteinu v Sussexu pa ne vem absolutno ničesar, zato so mi bile povezave, šale in reference povsem tuje. Knjiga je bila zame polna nesmislov do te mere, da zame ni imela večjega pomena, četudi je v njej ogromno dobrega humorja in slutim, da ob poznavanju materiala lahko v njej prav imenitno uživaš. Po branju recenzij sem ugotovila, da je to očitno kar precejšnja težava za večino slovenskih bralcev, saj delo H. C. Artmanna pri nas res ni poznano.


Avtorjev stil risbe je nekaj povsem edinstvenega, saj so risbe istočasno zelo poenostavljene in tako zelo izrazne. Celoten risoroman je narisan le v črni in modri barvi in uporaba sploh modre je izredno premišljena in vedno osmišljena.


Vsekakor zanimivo delo, a žal bi zanj sama potrebovala več predznanja o obeh delih, da bi v njem lahko popolnoma uživala.


LP Ajda

21 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page