top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Animal farm/Živalska farma

Orwellova Živalska farma je eno od tistih klasičnih del literature, za katerega si upam trditi, da ni (povprečno izobraženega) človeka, ki ne bi vedel zanj. Politična satira, ki je izšla leta 1945 ima neverjetno sposobnost, da nikoli ne gre iz mode. Zakaj? Ker tudi njena tematika ne gre in nikoli ne bo šla, to si upam trditi, iz mode. Govori namreč o tem, da vsakdo, ki na tak ali drugačen način pride na oblast, le to slej ko prej izkoristi zase.


Knjiga št. 36/70

George Orwell - Animal Farm/Živalska farma

Ocena: 5/5

Roman sem brala v angleškem jeziku, doma pa imam še priredbo v obliki stripa, katere avtorja sta Andrej Rozman Roza in Damijan Stepančič. To je bila zame ena tistih knjig, za katere mislim, da že tako ali tako vem vsebino in bo branje zaradi tega manj zanimivo. Z branjem sem začela že lani, v času prvega vala epidemije, ko sem knjigo jemala s seboj na dežurstva na mejnem prehodu. Se spomnite, takrat smo ob vstopu v državo še merili temperaturo. Kakšna neumnost... Skratka knjiga mi takrat nikakor ni stekla. Ne vem ali je bilo krivo okolje v katerem sem jo začela brati ali pa samo dejstvo, da očitno vsebine vendarle še ne poznam tako dobro. Upoštevala sem svoje lastno pravilo, ki pravi, da knjigo, ki mi v tistem trenutku ne prija, pač odložim in nadaljujem, ko je pravi čas za to. In pravi čas je prišel letos. V tem poskusu sem knjigo prebrala v enem kosu in pustila me je odprtih ust.


Na "Manor farm" pride nekega dne do upora. Živali z nje preženejo prejšnjega lastnika in kmetiji zavladajo same. Določijo pravila katerih bi se morali vsi prebivalci kmetije držati, predvsem pa sklenejo, da so vse živali enakopravne in bodo s skupnimi močmi poskrbele za lastno boljšo prihodnost. A kaj kmalu se začnejo dogajati spremembe in svinje, ki bi naj bile najpametnejše med živalmi, prevzamejo vodilno funkcijo. Pravila se počasi in vztrajno prirejajo in dopolnjujejo v prid določenemu delu prebivalstva kmetije in kmalu živali več ne vedo, kakšna pravila so skupaj določile v začetku in ali je situacija sploh boljša od tiste pred uporom.


Vsekakor je Živalska farma delo, ki je brez dvoma aktualno v vsakem času in vsaki politični ureditvi. V Orwellovem času je bila to sicer kritika Stalinovega totalitarizma, a se lahko nanaša skoraj na vsako politično ureditev. Loti se tudi precej modernih pojavov, kot je npr. "gaslighting" in "cancel culture," od vsega pa daje največji poudarek na fenomenu moči, ki spremeni ljudi s še tako čistimi pomeni. Kar spomnite se vseh novih političnih obrazov, ki so kmalu delali le še za svojo korist. Obenem pa pomislimo, kako bi se v resnici na vodilnem položaju obnašali sami. In saj vemo. Vse živali so enakopravne. Le da so nekatere bolj enakopravne od drugih.


Da se še malo osredotočimo na zgoraj omenjena pojma, za katera ne najdem slovenskega prevoda. Gaslighting je oblika psihične zlorabe pri kateri nekoga s pomočjo manipulacije pripravimo do tega, da podvomi v lastne misli, spomine, celo dogodke, ki se odvijajo okrog njega. Ta pojav je pogost predvsem v odnosih, kjer npr. partner ali pa nadrejeni prepriča nekoga, da je npr. mislil drugače, da ni rekel tega in onega, da ni naredil tega in onega... Ta manipulacija pripelje tako daleč, da oseba dejansko spremeni svoje lastne misli in spomine - čeprav ve, kako se je neka stvar zgodila, spremeni svoje mnenje o stvari in podvomi v svoj lasten spomin. Gaslighting pa se lahko pojavi tudi v širšem obsegu, npr. kot v Živalski farmi, ko so vse živali prisostvovale postavljanju novih pravil njihove družbe, jih celo zapisale, a ker so jih svinje počasi in vztrajno spreminjale in kategorično zanikale obstoj prvotnih pravil, so ostale živali dejansko verjele, da so si pač one pravila razlagale in zapomnile napačno.


Drug pojav, cancel culture, pa se mi zdi, da je vsem skupaj veliko bolje znan, sploh v zadnjih časih. To je kultura zanikanja in zavračanja vsega, kar je drugače od tistega, kar naj bi bilo splošno sprejeto in veljavno. Tako so tudi na živalski farmi vodilne svinje takoj diskreditirale vsakogar, ki si je upal čemurkoli nasprotovati. Ne bom vlekla vzporednic z današnjim časom. Mnenje si ustvarite sami.


Vsekakor izredno aktualna knjiga. Če se boste odločili prebrati le eno klasično delo, vam vsekakor priporočam to knjigo. Dovolj je enostavna, da pritegne vsakega bralca in dovolj sporočilno močna, da pusti vtis.


LP Ajda

442 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page