top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Antitip

Zadnji del trilogije nemškega avtorja stripov je prišel na naše police pred nekaj dnevi, tudi tokrat pod okriljem @vigevageknjige_ .


Knjiga št. 71

Ralf König - Antitip

Ocena: 4/5Po zgodbi Adama v Prototipu in Noeta v Arhetipu, se avtor tokrat loti svetega Pavla, prej znanega kot neizprosnega vojskovodjo Savla, ki po spreobrnitvi postane eden od najbolj gorečih oznanjevalcev vere. A kaj hitro ugotovi, da (predvsem z zelo trhlimi temelji svojih pričevanj) to ne bo lahka naloga. Napoti se v Atene, kamor pride v času filozofskega srečanja in Dionizij - praznovanja boga Dioniza, v času katerega se po ulicah Aten godijo vse vrste nespodobnosti. Med svobodomiselnimi žurerji (malce preveč) odprtega duha in strogo objektivnimi, na logos naravnanimi filozofi, Pavel ne požanje uspeha.


Ponovno je delo predvsem kritika ali pa parodija krščanske vere, ali bolje rečeno vsega, kar se je v imenu le te počelo skozi zgodovino. Čeprav bi avtorju zagotovo kdo očital prav to, sama kot kristjanka ne dojemam njegovega pisanja kot žaljivega, je zgolj opomnik na to, da smo se v samem bistvu tudi kristjani velikokrat odmaknili od tega, kar naj bi bil pravzaprav nauk, ki ga je širil Jezus. Prek protagonistov vseh treh del nam König trka na vest z vprašanji okrog organizacije cerkve, restriktivnih zapovedi in pravil (katerih se ni izmislil noben bog ali njegov sin) in predvsem glede glavne težave, ki jo ima krščanstvo od nekdaj. Jezus je vendarle učil ljubezen do bližnjega in sebe, brez razlik ali upravičevanja te ljubezni - kje pa je ta nauk danes?


Vsekakor je celotna trilogija, morda zadnji del še najbolj, namenjena ljudem odprtih misli, ki bodo za zelo očitnim humorjem uspeli videti še kaj drugega.


LP Ajda

21 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page