• Ajda

Recenzija: Arhetip

Kot sem že večkrat povedala, je risoroman oziroma strip tisti žanr, s katerim se srečujem šele v zadnjem letu. No, seveda ne štejem tistih otroških, Miki Miška stil stripov, ki sem jih brala kot otrok. Ko sem želela pri VigeVageKnjige kupiti kakšen risoroman, so mi svetovali risoromana Arhetip in Prototip nemškega ustvarjalca Ralfa Königa, ki sta bojda za začetnike zelo primerna. Takoj po branju mi je bilo povsem jasno zakaj. Sama sem se sicer najprej odločila za Arhetip, a sem v teh dneh naročila tudi Prototip. Zagotovo sta to stripa, ki sta primerna za vsakega bralca, le da je odprtih misli in odporen za črni humor. Zakaj? V nadaljevanju.


Knjiga št. 38/70

Ralf König - Arhetip

Ocena: 5/5

Če je zadnji strip o katerem sem govorila (Mestne ptice) takšna umetnina, da bi lahko katerokoli od ilustracij obesil na steno v stanovanju, je Arhetip po stilu prej takšne vrste strip, ki bi ga zasledili v eni vrstici na koncu časopisa kot komični vložek. König ima zelo šaljiv, skoraj karikaturni stil ilustracije, predvsem pa mi je neverjetno, kako dobro nariše čustva in razpoloženja na človeške in predvsem živalske obraze.


V osnovi knjiga govori o stvarjenju sveta in vsem, kar je Bog naredil narobe; od Adama in Eve in njune nečistosti, pa do Davida in Goljata in nazadnje do našega protagonista - Noeta. V delu se avtor namreč loti vsem zelo znane biblijske zgodbe o Noetu in vesoljnem potopu, le da jo avtor obrne povsem na glavo, s komičnimi elementi pa poskrbi, da se na čisto vsaki strani bralec lahko na glas zasmeji. V naši kolektivni podzavesti je Noe znan kot star, moder in dober očak, ki mu je bilo dano preživeti vesoljni potop zaradi svoje pravičnosti, nepravičen in pokvarjen, izprijen svet in pa je bil pogubljen.


Kaj pa če je bil Noe v resnici že na videz povsem drugačen od tega kar si predstavljamo? Vendarle je skoraj nemogoče, da bi po bližnjem vzhodu hodil belec z dolgo sivo brado, kajne? Kaj če v resnici ni bil tako pravičen in moder, a zgolj obsojajoč, seksističen homofob, bolj papeški od papeža, ki je pri Bogu sam izprosil potop, da bi pogubil vse, ki so tako zelo slabi, on pa seveda je v lastnih očeh perfekten. In kaj, če bi mu bilo za pogubljenje rastlinstva in živalstva čisto vseeno, le da poskrbi za svojo rit in dobrobit?

Komičen risoroman kritičnemu bralcu da veliko priložnosti za razmislek. Bi tudi mi kdaj najraje izbrisali vse, kar misli in živi drugače kot mi? In kako ravnamo s stvarstvom? Kaj se odločamo vzeti s seboj na neko simbolično ladjo, ki bo ali ne bo preživela potopa, ki prihaja v obliki vse hujšega onesnaževanja okolja in krčenja biotske raznovrstnosti.


Odličen risoroman, ki bo vsakega bralca predvsem nasmejal, kritičnega in razmišljujočega bralca pa tudi prisilil k razmisleku o marsičem. Predvsem o tem, kako smo hitro pripravljeni obsoditi ljudi, ki razmišljajo in živijo drugače od nas, pa tudi o tem, če smo mi sami v resnici tako pravični in, če sami živimo po visokih standardih in načelih, ki jih postavljamo za ljudi okrog sebe.


Svoj izvod lahko naročite na: https://vigevageknjige.org/knjigarna/arhetip


LP

Ajda

14 views0 comments

Recent Posts

See All