top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Baladne pravljice

Ne vem, če me je že kdaj kakšna knjiga z samo z naslovnico prepričala tako, kot me je ta. Ni je zanimalo kakšna je, o čem govori... Morala sem jo imeti.


Knjiga št. 39/100

Svetlana Makarovič, Tina Dobrajc in Peter Škerl - Baladne pravljice

Ocena: 5/5


Temačna in mračna je ta knjiga pravljic za odrasle, v katerih se Svetlana vrti okrog sile, za katero se zdi, da svet poganja včasih skoraj močneje kot ljubezen - zlo in sovraštvo. Zbirka vsebuje pet pravljic, ki vsaka po svoje prikazuje moč človeške zlobe in maščevanja. V glavnih vlogah so večinoma ženske, ki pa ne prevzemajo le tipičnih, skorajda dodeljenih vlog žrtev, ampak posegajo tudi po lastnem besu in maščevanju.


Avtorica se loti preoblikovanja Rdeče kapice, pa ljudske pripovedi Kata, Katalena in islandske Sage o Njalu. Če sodobna otroška literatura skuša svet olepšati, pravljice pa oklestiti vsega zlobnega in temačnega, Makarovičeva v teh pravljicah za odrasle z mračnim in zlobnim ne skopari.


Izjemne so že pravljice same, a ilustracije dajo knjigi tisto piko na i, zaradi katere postane vrhunsko umetniško delo. Peter Škerl je ilustriral Mesečinsko struno in Sago o Hallgerd, Tina Dobrajc pa Rdeče jabolko, Kataleno in Balado o Sneguročki. Vsak s svojim prepoznavnim slogom še dodatno čustveno zaznamujeta zgodbe in nekaterih ilustracij se enostavno ne morem nagledati.


Morda je knjiga slogovno in po vzdušju primernejša za meglene jesenske večere, vsekakor pa jo z lahkoto vzamete v roke tudi poleti. In skrijte jo pred otroci!


LP Ajda80 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page