top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Berem, da se poberem

Knjiga Berem, da se poberem avtorja Mihe Kovača je izšla ravno v času po prvem valu epidemije. Povsem nepripravljeni na situacijo na katero smo sedaj v drugem valu (žal) že bolje prilagojeni, smo se ob dolgih dnevih brez druženja večkrat spraševali, čemu posvetiti več časa; knjigam ali elektronskim medijem. In žal je bila izbira pri večini slednja. Prav zaradi tega se avtor v tej pisani knjižici posveti prednostim razvoja tehnologije na eni in razlogom za branje knjig v digitalnih časih na drugi strani.


Knjiga št. 62 od 50

Miha Kovač - Berem, da se poberem

Ocena: 3/5

Moj prvi vtis po branju je bil, čisto surovo in iskreno: Tole je kot ena seminarska naloga. In s tem se še vedno strinjam. A ostanite z mano, ni tako negativno, kot se morda sliši. Dejstvo je, da se je Kovač lotil raziskovanja branja in bralnih navad na podoben način, kot se lotevajo raziskovanja posameznih tematik študentje na fakultetah. Torej, vzameš neko temo, si zadaš nekaj raziskovalnih vprašanj in potem se zakoplješ v gore literature, izsledke raziskav... Iz tega "špeha" materiala pa izluščiš tisto kar je pomembno in berljivo. In točno nekaj takega je ta knjiga. Ali pove v njej avtor kaj povsem novega? Najbrž ne. Je knjiga zanimiva za branje v klasičnem stilu, od platnice do platnice? Mogoče. Je knjiga uporabna? Vsekakor.


V knjigi se avtor z nami odpravi po poti pisane besede vse odkar se je prvič pojavila, pa do današnjih dni, ko jo vse bolj nadomeščajo razni digitalni mediji. V knjigi res izvemo veliko, na trenutke za neko sproščujoče branje morda celo preveč. Vseeno avtor nima nekega hudo izumetničenega strokovnega jezika, ki bi nas odvrnil od branja in zaradi katerega bi prebrano komaj razumeli. Knjiga enostavno postreže s številnimi dejstvi o branju in menim, da je koristna za vse, ki se ukvarjajo s knjigami, navsezadnje tudi za blogerje, saj nam da nek vpogled tudi v način na kakršnega danes ljudje berejo. Meni je vsekakor koristila kot priprava na neko okroglo mizo, ki se je bom kot gostja (seveda na daljavo) udeležila naslednji teden. Je lep povzetek tistega strokovnega, znanstvenega dela branja.


Knjiga ima potencial, da je zanimiva tudi tistim bralcem, ki jih ne zanima tako veliko informacij, saj je opremljena z grafičnimi prikazi, slikami, pomembne podatke ima ločene in izpostavljene, na koncu poglavij pa so pomembne informacije zbrane v razdelku zBrano na kup. Zame osebno si zasluži neko trdno stoječo oceno tri. Dejstvo je, da knjiga ni ravno neka inovativna ideja, povedala ni nič novega, a tako je velikokrat pri strokovni literaturi, saj seveda zgodovina nekega področja ostaja enaka, novosti pa se le počasi dogajajo in dodajajo. Mi je pa všeč, da jo imam v svoji zbirki, saj bom zagotovo še večkrat posegla po njej.


LP Ajda

244 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page