top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Blankets/Odeje

Risoroman je v prevodu Odeje pri @mladinskaknjiga izšel leta 2006. Do nedavnega sem bila prepričana, da sem bila v branje tega romana prisiljena že v osnovni šoli in razen, če so nam ga dali v branje v angleščini, to več kot očitno ne drži... Na neki točki sem skratka morala ta risoroman prebrati, bodisi za kakšno domače branje, tekmovanje... Nimam pojma! Spomnim se le tega, da se mi je zdelo branje skoraj 600 strani dolgega stripa strašansko neumno in nepotrebno. Če bi Ajda tistega časa vedela, kaj rada bere Ajda današnjih dni, bi se najbrž držala za glavo. 😊


Knjiga št. 91/100

Craig Thompson - Blankets

Ocena: 4,5/5


Avtobiografsko delo je zgodba o odraščanju fanta v strogem krščanskem okolju. Craig je že kot majhen fantek padel pod vpliv krščanske propagande in predvsem zastraševanja glede greha, pekla in vsega, kar pride zraven. Vse te izredno ekstremistične ideje, vsajene globoko v otroško dušo, so mu prinesle nemalo težav v obdobju odraščanja, ko se je sramoval najosnovnejših in povsem normalnih reči. Svojega telesa, poželenja, zaljubljenosti, celo ciljev za prihodnost. Ko mu pot prekriža skrivnostno dekle Raina, se ne spopade le s prvo zaljubljenostjo, ampak tudi s končno odločitvijo glede tega, ali se bo ravnal po lastnih željah in vzgibih, ali po naukih, ki so jih vanj skušali vsaditi celo življenje.


Vsekakor to ni hitro in lahkotno branje in na vseh nivojih je delo mojstrovina, že zaradi svojega obsega in globine. Avtor si je dovolil pokukati v najbolj skrite dele svoje duše in tja je povabil tudi nas, bralce. Dotakne se tudi težkih tem; zlorabe, trpinčenja, ločitve, posebnih potreb, starševstva in predvsem verskega fanatizma. V mogočem se strinjam z avtorjem, saj na nobeni točki ne obsodi vere same, ampak vse ostalo, kar smo okrog vere in sicer povsem lepih naukov krščanstva, ljudje napletli za lastno korist.


Odločno delo, ki pa ni najlažje ne z vidika branja, niti samih fizičnih lastnosti knjige. S 600 stranmi je knjiga namreč debel, težak špeh, ki pa se ga splača vzeti v roke.


LP Ajda

46 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page