top of page
  • Writer's pictureAjda

Brez las

Updated: Mar 10


Zelo dolgo časa nazaj sem v podkastu o nekem zgodovinskem dogodku omenila, da sem zanj prvič slišala v resničnostnem šovu Keeping up with the Kardashians in takrat smo se smejali, da za kakšno stvar so pa tudi te vsebine čisto ok. Ko sem brala tale risoroman, sem ugotovila, da je alopecija še ena tema, ki so mi jo prestavili resničnostni šovi, tokrat American Next top Model, kjer to bolezen imela ena od tekmovalk neke res res stare sezone. Tako da hej, morda pa čisto slabi ti šovi le niso, kar se alopecije tiče, pa vendarle raje vzemite v roke tole knjigo.


Knjiga št. 81/100

Tereza Drahonovská, Štepánka Jislová - Brez las

Ocena: 5/5


Tereza v risoromanu pripoveduje svojo zgodbo s to boleznijo, ki jo je doletela nepričakovano in brez očitnega razloga. Skozi zgodbo spremljajo Terezino prvo izgubo nekaj las, pa potem skorajšnjo plešavost, odločitev, da si vendarle obrije še tistih nekaj las, ki so ostali in dokončna izguba vseh dlak na telesu. Skozi pripoved nam spretno postreže z veliko informacijami o alopeciji, kot taki in tudi z razmišljanji o pomenu las v kulturi skozi zgodovino. Verjamem, da mnogi od nas pomislimo, da izguba las v neki širši sliki ni najhujše, kar se ti lahko zgodi, a risoroman nam res spretno ponudi dovolj ozadja, da razumemo, zakaj Tereza upravičeno žaluje za lasmi.


Risoroman nam prikaže tudi njeno bitko s svojo novo podobo in prikazovanjem le te v javnosti, stroške, povezane z boleznijo, dvome vase, krizo identitete ob novem videzu. Skratka ne moreš verjet, kaj s seboj prinese ena na prvi pogled tako banalna stvar, kot so lasje.


Še en res izjemen strip s pomembno tematiko in tudi krasno likovno podobo v dokaj enostavnih črno rožnatih upodobitvah, ki pa zarežejo naravnost v srce. Priporočam!


LP Ajda

43 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page