top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Brez nje

Založbo Primus sem doslej najbolje poznala po poljudno-znanstveni literaturi s področja duhovnosti in osebnostne rasti, ter po romanih domačih avtorjev. V zadnjem času sem začela opažati, da vse večkrat posežejo tudi po žanrski literaturi in še posebej vesela sem bila, ko sem pri njih opazila prevod trilerja Brez nje izpod peresa britanske avtorice Lise Jewell.


Lisa Jewell - Brez nje

Knjiga št. 5/100

Ocena: 4,5


Laurel Mack je čisto običajna žena in mati, ki jo skrbijo in jezijo čisto običajne stvari. Dokler se nekega dne njeno življenje ne postavi na glavo in vse, kar je doslej zaznavala kot problem, čudežno izgine. Izgine namreč njena hčerka Ellie in vse ostalo postane nepomembno. Vsa njena bit postane le ena velika žalost in trpljenje, ter iskanje izgubljene hčerke. Dokler njene pozornosti ne dobi še nekaj ali pa nekdo drug. Ko namreč spozna šarmantnega Floyda, jo še bolj kot on sam presune njegova devetletna hči Poppy, ki je na las podobna Ellie, ki je izginila že pred desetimi leti. Začne se pot iskanja resnice in ponovnega grajenja lastnega življenja in jaza brez nje.Vau, vau, vau! Spet po dolgem času triler, ki me je res potegnil vase. To ni običajna zgodba, ki nam postreže s krvavimi in strašljivimi preobrati, ampak je knjiga, ki nas ves čas preveva s tesnobnostjo in zavedanjem minljivosti; oseb in udobnih življenjskih okoliščin, ki jih večkrat jemljemo za samoumevne. Sama sem že pred polovico knjige približno predvidela končni izid, a me to sploh ni zmotilo, saj glavna shrljivost knjige ni v kriminalnem dejanju samem, ampak o posledicah, ki jih le to pusti - ne le na žrtvi sami, ampak tudi na njej ljubih ljudeh, ki trpijo zaradi tega. Zdi se mi, da o teži, ki jo ima bolečina pri ljudeh, ki ostanejo in tistih, ki morajo te ljudi do konca življenja spodbujati in držati "nad gladino," govorimo vse premalo.


Res odličen psihološki triler. Všeč mi je, da je založba @zalozba.primus razširila svoj program še na tovrstno literaturo, saj nam je postregla z odličnim, dobro prevedenim psiholoških trilerjem. Žal za vse založbe ni mogoče reči, da takšno delo opravijo dobro. Primusu je to uspelo.


LP

269 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page