top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Butalci

Priznam, da sem malce taktizirala in za zadnji Nakladaratonski teden tega meseca iskala čim krajšo slovensko klasiko. Tako so mi prišli pod roke Butalci v osveženi podobi Zvezdne Beletrine in nisem si mislila, na kak vrtiljak nostalgije me bo popeljala ta knjiga. Vse od prvega stavka, do imen v njej in posameznih zgodb, ki so že skoraj ponarodele - Butalci so brezčasna zbirka pripovedi o ne preveč bistrih ljudje, v kateri vsak od nas najde kakšno vzporednico z resničnim življenjem.


Knjiga št. 71/100

Fran Milčinski - Butalci

Ocena: 5/5


Avtor je Butalce sprva objavljal zgodbo po zgodbo, v časopisih in revijah, kot knjiga pa so izšli mnogo let po njegovi smrti. Od takrat so dobili Butalci kar nekaj podob, pred leti tudi ilustrirano verzijo pri @literamaribor , pa slikanice s posameznimi zgodbami, ki so izhajale pri @sanje.publishing ...


Najnovejša izdaja založbe @beletrina je namenjena mladim bralcem in je jezikovno prilagojena le tem. Kar ne pomeni, da je vsebina kakorkoli spremenjena. Le ta ustreza verziji iz leta 1949, prilagojena pa je do te mere, da so nekatere besede v opombah obrazložene. Pri marsikateri besedi se mi je zdelo, da pa vendarle današnjim otrokom ni tako zelo tuja, a sem po razmisleku ugotovila, da najbrž res le malo otrok danes ve, kaj je latvica, cepec, kašča in pipec. Saj ne, da bi vse te izraze že naša generacija dejansko poznala iz prakse, smo pa mi v otroštvu vseeno več brali stare slovenske mladinske klasike, kot je npr. Kekec, v katerih so se takšne besede uporabljale. Ne vem, kakšna je situacija med otroki v teh časih, a verjamem, da se bere čisto drugačna literatura.


Tole je bilo res krasno nostalgično branje in, če mi vizualna podoba Zvezde Beletrine na začetku ni bila najbolj po godu, vse bolj cenim celostno podobo zbirke, poravnavo besedila, opombe, ilustracije in vse ostalo, s čimer so branje naredili resnično bolj udobno in dostopno. Vsem! Ne le otrokom!


LP Ajda

18 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page