top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Cankar v stripu

Zbirka Cankar v stripu je izšla pri zavodu Škrateljc leta 2017. Najbrž sem knjige že kje opazila, a me do nedavnega ta žanr ni preveč zanimal. Dokler nisem v lanskem letu prebrala stripa Reformatorji v stripu, ki je prav tako izšel pri zavodu Škrateljc. Ne le, da so mi reformatorji približali obravnavo znanih osebnosti, književnikov in njihovih del pek stripa, približali so mi celoten žanr. Tako sem se lotila tudi Cankarja v stripu. Zbirka sestoji iz treh knjižic, brala pa sem jo postopoma nekje od konca lanskega leta.


Knjiga št. 15/70

Več avtorjev (podrobneje spodaj): Cankar v stripu

Ocena: 4/5


Moj lajf, izpod peresa Boštjana Gorenca Pižame in z risbami Tanje Komadina, nam predstavi črtice, ki ponazarjajo Cankarjevo življenje; Podobe iz sanj, Pehar suhih hrušk in podobne. Začinjene s humorjem tipičnim za Pižamo, z elementi Harryja Potterja ter obiskom obeh avtorjev je popoln lahkoten in humoren uvod. Kljub temu, da si oba avtorja dovoljujeta dosti umetniške svobode, sploh pri vnašanju pravljičnih elementov in raznih likov iz pop kulture, to za kritičnega bralca ne predstavlja prevelikega odstopanja od faktovne točnosti, saj ja kljub vsemu dovolj jasno razčlenjeno kje je zgodba obarvana humorno, kje pa se pogovarjamo o dejanskem Cankarjevem življenju. Ilustracije so živahnih barv in polne življenja, ter se lepo povežejo z značilnim Pižaminim humorjem.


Hlapec Jernej in pasja pravica izpod peresa Žige X. Gombača in z ilustracijami Igorja Šinkovca nam predstavi to znano pripoved v pasji preobleki. Še vedno humorno, a že resnejša tema z malce bolj dramatičnimi zapleti. Tudi ilustracije so že vidno "resnejše" čeprav vseeno vsebujejo nemalo humornih elementov. Toni ilustracije so sivo-modri, humor pa vlivajo predvsem ljudje v pasji podobi. Vsekakor je zanimiva poustvaritev Hlapca Jerneja, je pa dobro poznati tudi osnovno zgodbo iz ozadja.Hlapci; Ko angeli omagajo izpod peresa Andreja Rozmana Roze in z ilustracijami Damijana Stepančiča pa so ne le najdaljši izmed stripov, ampak tudi najtežji in najtemnejši; tako vsebinsko kot glede ilustracij. Pri tem stripu sem morala nekajkrat na pomoč poklicati Google, saj so mi Hlapci rahlo manj znano Cankarjevo delo in sem se mogla malce bolje spoznati z osnovno zgodbo, da sem lahko uživala v stripu. Na splošno je strip gostejši, ima več teksta, bolj zapleten tekst, težko tematiko, pa tudi ilustracije dobro odražajo težjo temo; so sicer dokaj močnih barv, a se izmenjujejo črna, rdeča in rumena, ki dajejo nekakšen zlovešč učinek.

Vsi trije stripi so opremljeni z obsežnimi spremnimi besedami, ki nam ponudijo dodatne razlage besedil in informacije, ki nam Cankarja še približajo. Strip je še vedno (pre)večkrat označen kot manjvreden žanr, kar se mi zdi povsem napačna premisa. Ne glede na določena vsebinska odstopanja (vsekakor v hišo Cankarja ni razvrstil Klobuk Izbiruh, na šoli, ki mu ravnateljuje Trubar in ni ga učila McMakarovička) nam omenjeni stripi ponudijo dovolj kvalitetnega materiala, da v nas vzbudijo novo zanimanje za Cankarja in njegova dela.


Zbirko Cankar v stripu lahko naročite na povezavi: https://skrateljc.wordpress.com/cankarvstripu/.


LP Ajda

56 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page