top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Cavazza

Biografski roman o Borisu Cavazzi je pred leti završal med bralci do te mere, da je bil kar nekaj časa razprodan. Ko je v lanskem letu @beletrina pripravila nov ponatis, sem končno tudi sama prišla do svojega izvoda. In nisem si mislila, da bom brco v rit za branje dala kar sama sebi - prebrala sem ga namreč za kategorijo Zvezde pri #nakladaraton . Če vam je všeč ali ne, Boris Cavazza je zagotovo ena večjih igralskih zvezd naše države.


Knjiga št. 3/100

Vesna Milek - Cavazza

Ocena: 4/5Roman je po avtorjevih pripovedih in zapiskih zapisala Vesna Milek. Sprehodimo se po avtorjevem življenju od otroštva v Milanu in kasneje pri sorodnikih v Sloveniji, pa do službe na morju, kasnejšega srečanja z igralskimi vodami... On vsem tem pa je knjiga dobra študija odnosov v Borisovem življenju in tega, kako so ga zaznamovali kot človeka igralca, partnerja, očeta... Ker je pripoved prvoosebna večkrat pozabiš, da je avtorica Vesna Milek in, da svoje zgodbe ne pripoveduje Cavazza sam. Tudi zato, ker ne skopari s sočnimi izrazi in kruto realnostjo, s katero opisuje svoje življenje.


Dejstvo je, da je bilo njegovo življenje prepredeno s številnimi tragedijami, težavami in nesrečo. Zdi se mi, da je to kar nekako stalnica pri slovenskih biografijah, ki se res dobro prodajajo. A razlika med to in mnogimi drugimi knjigami je ta, da ne glede na to, da vse tragične dogodke opiše realno, direktno in brez olepševanja, v besedah pripovedovalca ni samopomilovanja. Prav tako ni neke toksične pozitivnosti in lažnega upanja, da bo nekaj strašnega na neki točki bolje. Le dejstvo, da je življenje včasih hudičevo kruto.


Delo vsekakor ni nek literarni vrhunec, je pa izredno berljiva knjiga in sama sem jo požrla v enem dnevu. Največja vrednost zgodbe pa je po mojem mnenju lekcija, da nikoli, ampak resnično NIKOLI ne vemo, kaj za sabo skriva obraz nekoga, o katerem mislimo, da vemo dovolj, ali pa kar vse. Pa naj bo to znana oseba, ali pa partner, prijatelj, sodelavec ali neznanec na cesti. Nikoli ne veš kakšno zgodbo in kakšne bolečine nekdo nosi s seboj. Zato bodimo prijazni in strpni drug do drugega.


LP Ajda

78 views0 comments

Recent Posts

See All

Commenti


bottom of page