top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Coraline

Coraline je dobro znan mladinski znanstveno fantastični roman, ki je v slovenskem jeziku izšel pri Mladinski knjigi, poleg tega pa je doživel tudi izredno priljubljeno animirano adaptacijo iz leta 2009. Zdi se mi, da je Coraline tisto Gaimanovo delo, s katerim se lahko na lažji, preprostejši način spoznaš z njegovim slogom, če pa je v stripovski obliki, je zadeva še toliko lažja.


Knjiga št. 84/100

Neil Gaiman, P. Craig Russell - Coraline

Ocena: 3,5/5


Coraline je deklica, ki skupaj s starši živi v večstanovanjski hiši, polni nenavadnih prebivalcev in obkroženi z velikim vrtom. Vsem zanimivostim, ki jih hiša premore navkljub, pa je deklici kaj hitro dolgčas in odpre vrata, za katerimi bojda ni ničesar. No, vsaj doslej za njimi ni bilo drugega, kot opečnata stena. A nekega dne se Coraline znajde pred temnim hodnikom, ki jo pripelje v drug, vzporeden svet, ki je skoraj enak našemu. A v tem "skoraj" se skriva veliko grozljivih podrobnosti. Začne se bitka za resničnost, kakršno je Coraline poznala poprej in si je, dolgočasne kakršna je pač bila, želi bolj, kot karkoli drugega.


Sama forma stripa mi na začetku ni bila preveč všeč, saj me je ilustracija stilsko spominjala prej na stripe o super junakih, kot pa na adaptacijo romana. Morda je to le predsodek, saj sem vajena, da so stripi s kompleksnejšo tematiko ponavadi opremljeni tudi s kompleksnimi, bolj umetniškimi ilustracijami, medtem, ko so v tej sliki zelo realistične in pisane. Kljub vsemu se je tekom knjige ilustracija zelo ujela z zgodbo samo. Vseeno je to mladinsko delo, na kar sem med branjem morda kar malo pozabila in verjamem, da so takšne ilustracije za mlajše bralstvo bolj primerne in privlačne.


Vsekakor drzna, srhljiva in hitro odvijajoča se zgodba. V stripovski obliki mi je bila precej všeč, ne vem pa če dovolj, da bi vzela v roke tudi roman. Morda pa kdaj vendarle.


LP Ajda

61 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page