top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Darilo

Updated: Sep 7, 2020

Ne morem verjet, ampak Knjiga meseca iz julijske škatle za Krimi kategorijo je že prebrana. Seveda. Pri Fitzeku pač ne čakaš. Takoj, ko sem videla naslov, oziroma predvsem avtorja, nove uspešnice iz Knjige meseca, sem imela čeljust do tal. Sebastian Fitzek je eden mojih najljubših avtorjev kriminalnega žanra, njegova Terapija in Pacient pa dve od mojih najljubših knjig, zato ni nobeno presenečenje, da sem njegovo novo knjigo Darilo takoj napadla.


Knjiga št. 38 od 50

Sebastian Fitzek - Darilo

Ocena: 4 od 5

Darilo je tako kot vse ostale knjige tega avtorja, psihološka srhljivka. Ne bi rekla, da je ravno srhljiva, je pa vsekakor dober in napet kriminalni roman. Oziroma, morda se kot bralec trilerjev navadiš na drugačno pojmovanje tega, kaj je srhljivo. Skratka, knjiga te vsekakor drži v šahu.


Pripoved govori o Milanu Bergu, ki s kolesom stoji pri semaforju, ko ob njem ustavi avtomobil. Na zadnjem sedežu sedi objokano dekle, ki na okno pritisne list papirja, na katerem piše nekaj besed. A Milan ima skrivnost, ki jo ve le nekaj ljudi v njegovem življenju. Je analfabet, kar pomeni, da ne bere in ne piše. Kljub vsemu razume, da je dekle očitno v smrtni nevarnosti in ji sledi. V roku le nekaj dni se njegovo življenje povsem obrne na glavo, vse skupaj pa postane kot nekakšna igra, ki je skorajda napisana za Milana in v katero so vključene vse najpomembnejše osebe v njegovem življenju.


Zgodba je napeta, hitro se odvija in bralca drži priklenjenega na knjigo. Moram priznati, da se mi je tudi v tej knjigi, kot že pri prejšnjih dveh Fitzekovih na trenutke vse pomešalo v glavi in nisem več vedela kdo je kdo, kdo bi naj bil kdo... S tem, da se mi zdi, da je v tem konkretnem delu teh obratov in zmed še malce več. A tako kot pri ostalih, je tudi tukaj na koncu avtor vse lepo sestavil v neko celoto in sem dosegla tisti "aha" moment.


Knjiga je res zelo dobra, morda zahteva nekaj več koncentracije bralca, kot pa je je imela pri meni, saj sem prebrala velik del knjige v enem dnevu, pa dva dni nič, pa spet en zajeten del... Vmes pa so se mi kakšne informacije že izgubile. Ni sicer tako dobra kot Pacient, a še vedno odlična.


Toplo priporočam v branje, predvsem tistim, ki vas zanimajo teme kot je psihopatologija, dednost psihopatoloških nagnjen in podobne.


LP Ajda

281 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page