top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Dexterjeve mračne sanje

Kar se tiče Dexterja sem sama malce pozno "prispela na zabavo," kot bi rekli Američani. Zagotovo vsi poznate TV serijo, ki se vrti okrog Dexterja, tehnika, ki se na policiji ukvarja s krvjo; z vzorci krvi, smerjo v kateri kri pade na tla ... In na ta način pomaga pri iskanju morilcev. Poleg tega pa ima čisto drobceno skrivnost.


Knjiga št. 13/100

Jeff Lindsay - Dexterjeve mračne sanje

Ocena: 3,5/5


Dexter je tudi sam serijski morilec, ki pa se ravna po strogem kodeksu - ubija le tiste, ki si to zaslužijo. Morilce, ki so ušli roki pravice. Knjiga govori natanko o tem, le z nekaj manj žmohta. V knjigi tako kot v seriji spoznavamo Dexterjeve vzgibe in drugačno doživljanje sveta prek prvoosebne izpovedi. Priznam, da morda pripoved ni tako zelo na prvo žogo in, če ne bi prej gledala serije, morda za marsikaj ne bi vedela, kaj točno pomeni. Tudi v knjigi spoznamo osebe, kot v seriji, pa tudi nekaj primerov je podobnih.


Glede na to, da sem zgodbo že poznala, je bila knjiga zame morda malce manj zanimiva, saj je serija resnično dobro povzela dogajanje v knjigi, a ga je tudi vrhunsko nadgradila. V nasprotju s serijo se knjiga ukvarja več z Dexterjevimi notranjimi boji in doživljanjem sveta, ne pa toliko s samimi zločini. Vsekakor to je psihološki triler, saj je na trenutke pripoved zelo vznemirljiva in nepredvidljiva (ne glede na že ogledano serijo), je pa tempo kljub vsemu malce počasnejši. Počasi in postopoma odkrivamo plasti Dexterjeve psihe, ki nas na trenutke resnično zmrazijo in pretresejo.


Vsekakor je Dexter literarni (in televizijski) lik, ki ga ne moremo natanko opredeliti. Je dober ali slab? Nam je všeč, ali se nam gabi? S tem je odličen simbol človeške psihe in morale, saj v resnici le redko lahko za nekoga rečemo, da je zgolj dober ali slab. Smo vendarle vsi samo in zgolj ljudje, s celim spektrom lastnosti.


LP Ajda

33 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page