top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Domov

Domov je prvi del avtobiografske stripovske trilogije domačega avtorja. V njej spoznamo mladega Primoža tik pred vstopom v srednjo šolo in spremljamo njegovo vključevanje v novo družbo v dijaškem domu. Življenje v Ljubljani s seboj prinaša nove izzive, lekcije in tudi odpira stare rane, ki jih je na njem pustilo otroštvo. Med dogajanjem v ljubljanskem dijaškem domu, nas sem in tja pripoved prenese v današnji čas, ko ima protagonist že družino.


Knjiga št. 35/100

Primož Krašna - Domov

Ocena: 3,5/5


Strip je vizualno zelo privlačen, saj je pripoved iz preteklosti risana v hladnih, večinoma črno modrih odtenkih, trenutki iz prihodnosti pa v toplih, oranžno rumenih barvah. Tako bralec z lahkoto razloči, kdaj se dogaja kakšen prizor. V knjigi je tudi nekaj "meta" trenutkov, ko bralec dobi vpogled v nastajanje stripa samega in se počuti, kot da na nek način intimno sodeluje pri le tem.


Zdi se mi, da je vizualna plat močnejša stran tega stripa, saj je sama pripoved (zaenkrat) še precej mlačna, kar pa ni ne čudno, niti moteče, saj mnogokrat prvi deli avtobiografskih serij poskrbijo za ekspozicijo, ki jo bralec potrebuje za razumevanje naslednjih del. Dogajanje v Ljubljani je namreč povsem običajno srednješolsko življenje, kar sicer ne pomeni, da je brati o tem dolgočasno, vsekakor pa pripoved nima nekega vrha. S prelomnico se ta knjiga zaključi in s tem seveda povabi bralca k nadaljnjemu branju, kar je tudi po svoje pametna odločitev.


Je pa vsekakor ta pripoved popolna ponazoritev našega življenja. Večini od nas se (na srečo) v življenju ne zgodi le ena zelo drastična stvar, ki odločilno vpliva na naše življenje, ampak je le to sestavljeno iz drobcev, ki sestavijo končno sliko - nas, kakršni postanemo, ko smo odrasli in dobimo priložnost sami vzgajati in oblikovati nove osebnosti. Pri avtobiografijah "navadnih" ljudi (čeprav smo vsi, čisto vsak zase, izjemni) večkrat pozabimo na to, da stvar, ki te zaznamuje, ni vedno nekaj izjemnega, razburljivega.


Veselim se nadaljevanj, ki jih bom zagotovo kupila. Je pa to strip, ki ga priporočam tudi začetnikom iz žanra, saj je dostopen in razumljiv.


LP Ajda

10 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page