top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Drži se!

Najbrž med tistimi, ki večkrat naletite na kakšne šaljive videe, ni človeka, ki ne bi videl katerega od Kristininih kratkih posnetkov na spletu. Sama sem jo opazila pred časom, ko je zaokrožil njen video o tem, kako stresno je starševstvo. Od vseh internetnih mam, ki jih je v zadnjem času kar malo preveč, se mi je ona zdela res zabavna in, ko sem ugotovila, da bo v slovenščini izšla njena knjiga, sem predvidevala, da bi to vendarle znalo biti nekaj zame - ne glede na to, da takšne avtobiografije večinoma res niso po mojem okusu.


Knjiga št. 49/100

Kristina Kuzmič - Drži se!

Ocena: 4/5


V knjigi Kristina opisuje svoje življenje s številnimi vzponi in padci - od vojne v njeni domovini Hrvaški, do selitve v ZDA, propadlega prvega zakona, ponesrečenih projektov in življenja na robu preživetja... Vse skupaj začini še s svojim značilnim humorjem, predvsem pa zdravo pametjo, ki jo v zadnjem času res pogrešam. Knjiga je lahko izredno motivacijsko branje s številnimi nasveti, a brez olepševanja in puhlic.


Pri avtorici mi je všeč, da je v svojem razmišljanju še vedno tako zelo balkanska. In to mislim na najboljši možen način. Zdi se mi, da smo bili v času mojega odraščanja Slovenci še zelo po balkansko naravnani - dvigni se, ok je, zdaj pa se bori naprej. Ne v smislu tlačenja nekih čustev ali težav, ampak na način, da vsaka najmanjša težava še ne pomeni konca sveta. Pač v življenju ni vse rožnato in prav je tako. Ljudje rabimo vse vrste izkušenj in ta zahodnjaška miselnost, da je vse takoj triger, vse je takoj anksioznost, predvsem pa, da so vse težave v astronomskih višinah, mi gre res na in živce.


Je pa obenem tudi zelo realna kar se tiče skrbi za svoje duševno zdravje in to tudi vedno poudari. Čisto zmeraj pač ne moreš rešiti težave sam.


Če mi je bila zelo všeč ta njena balkanska prvina, pa mi je bila pri knjigi morda najmanj všeč lastnost, ki je tipično ameriška. Namreč ponavljanje enakih nasvetov in enakih spoznanj. Skoraj v vsakem poglavju so se določene stvari ponovile, a vseeno mi to bralne izkušnje ni pokvarilo.


Še ena stvar, ki bi jo morda jaz zasnovala drugače je to, da si dogajanje ne sledi v kronološkem zaporedju njenih življenjskih dogodkov. A vseeno je knjiga smiselno izpeljana in bralca to ne bi smelo preveč motiti. Glede na to, da nisem mama in tako naj ne bi bila ciljna publika za tole knjigo, sem ob njej vsekakor uživala. Priporočam jo vsem staršem, še posebej pa tistim, ki imajo težave s primerjanjem s "popolnimi" življenji ostalih.


Kristina jasno pove, da je življenje pač sestavljeno iz vzponov in padcev. Iz popolnih doma skuhanih obrokov in ribjih palčk iz zamrzovalnika. Tako pač je. In to je čisto v redu!


Hvala založbi Mladinska knjiga za recenzijski izvod!


LP Ajda

206 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page