top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: En in edini Ivan

Tale zajetna mladinska knjiga je izšla pri založbi Narava že leta 2017, pa ne morem reči, da sem jo dostikrat kje opazila. Glede na to, da je delo prevedel @jakobjkenda , ki praviloma izbira odlične tekste, me je zadeva močno pritegnila in z zadnjim avgustovskim #nakladaraton tednom je končno prišla na vrsto.


Knjiga št. 59/100

Katherine Applegate - En in edini Ivan

Ocena: 5/5


Roman pripoveduje zgodbo po resničnih dogodkih. Ivan je gorila, ki živi v kletki sredi nakupovalnega središča. Tam je glavna atrakcija, dokler njegova soseda, onemogla slonica Stella, ne dobi za družbo mladičke Rubi. Skozi nedolžne otroške oči Ivan vidi svoje življenje drugače, predvsem pa si ne želi, da bi bilo Rubijino podobno njegovemu. Skozi k jifo spremljamo bitko z usodo, ki se zdi tako zelo zapečatena, pa tudi nenavadna prijateljstva; s potepuškim psom Bobom, oskrbnikom Georgeom in njegovo hčerko Julijo.


Četudi je zgodba sicer izmišljena, temelji na resnični zgodbi gorile Ivana, ki so ga iz Demokratične republike Kongo kot mladiča pripeljali v ZDA. Tam je najprej živel kot hišni ljubljenček pri ljudeh, ki ga kmalu niso mogli več obvladati in je postal glavna atrakcija v nakupovalnem centru v Washingtonu. Po protestih javnosti in dokumentarcu Urbana gorila (National Geographic) so pravega Ivana namestili v ZOO v Atlanti, kako konča Ivan iz romana pa si preberite sami.


Izjemno pretresljiva zgodba, ki bo pri mlajših otrocih najbrž sprožila prenekatero vprašanje. Ne skopari s krutostmi, ki jih ljudje počnemo živalim za lastno korist in zabavo. Prav tako ne z grozotami safari turizma in živalskih spominkov. Za razliko od marsikatere literature, namenjene otrokom, avtorica v tej knjigi nikakor ne olepšuje tematik, ki jih obravnava. Tudi sama sem bila po branju dokaj pretresena.


Vsekakor en tak skrit biser, ki me je čisto presenetil. Pri založbi sem knjigo kupila za zelo ugodno ceno in toplo priporočam, da še kdo poseže po njej. Bodisi z nakupom ali izposojo v knjižnici. Res je vredna branja in škoda bi bilo, da ostane pozabljena. Kot marsikatera žival v ujetništvu.


LP Ajda


21 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page