top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: F.A.Y.N.

Vsi, ki že dlje časa spremljate moj profil veste, da nisem pretirana ljubiteljica knjig za samopomoč. Zdi se mi, da jih je že res preveč in, da se večinoma tematike le ponavljajo z rahlim odstopanji. Ko mi je bila ponujena knjiga F.A.Y.N. (Fredom is Awakening Yourself. Now.) sem ponudbo vseeno takoj sprejela. Majo spremljam že dlje časa prek njenega podkasta in ne glede na to, da je v naslovu beseda "intuitivni" ni prav nič podoben tistim z na videz enako tematiko. Maja je namreč s svojimi sogovorniki izredno topla, spoštljiva, ne poskuša speljati pogovorov v neke umetno ustvarjene "globoke" vode, ampak si predvsem želi slišati njihove zgodbe in načine, kako so prišli do svojih sanj in do tu, kjer v življenju trenutno so. In zelo podobno deluje tudi njena knjiga.


Knjiga št. 24/100

Maja Munroe - F.A.Y.N.

Ocena: 4,5/5


F.A.Y.N. v resnici ni zgolj priročnik za samopomoč, ampak je na nek način vaja oziroma skupek le teh, s pomočjo katerih ugotoviš, kaj v življenju te dela srečnega oziroma kaj bi te še bolj osrečilo. Princip knjige temelji na intuiciji. Sama sem poleg knjige prejela še zvezek, pisalo in barvice, saj je v knjigi veliko vaj, ki jih moramo sproti zapisovati v zvezek. Knjiga šteje manj kot 100 strani, a sem jo kljub temu brala več kot en mesec. Priznam, da v zvezek nalog nisem zapisovala, sem pa večkrat morala knjigo odložiti in malo premisliti o sebi, svojih odločitvah in o tem, kakšno je sicer življenje, ki ga želim. Knjiga ne ponuja neke čudežne formule za uspeh, saj temelji na težki nalogi: slediti svoji intuiciji. To se lahko sliši še tako klišejsko, a ravno intuicija je tisto, kar nam družba skuša zatreti. Dejstvo pa je, da so največkrat ravno ljudje z močno intuicijo in jasno izrisanimi željami med najuspešnejšimi. Težko vam v nekaj stavkih opišem filozofijo knjige, najpreprosteje pa jo lahko povzamem z izjavo Denisa Avdića, ki sem jo slišala v enem od podkastov ne dolgo nazaj. Dokler je živel z dneva v dan, se je njegovo življenje odvijalo v napačno smer. Ko je dokončno videl, da tako ne bo šlo več dolgo, se je usedel in na list papirja zapisal kaj si želi za svoje življenje, pa tudi kaj vse mora do določenega časovnega obdobja doseči, da bodo te želje dosegljive.


Ko je imel te ideje in želje konkretno pred seboj, je jasno vedel kaj mora storiti ali morda bolje, česa več ne sme početi, da jih bo lahko dosegel. Tukaj ni nobenih višjih sil, pustimo vsaj enkrat pri miru zakon privlačnosti. Gre za to, da ko imamo enkrat jasen cilj, točno vemo, kaj nas lahko do tja pripelje in kaj pač ne. Kot če bi se usedli v avto in ne vemo kam se moramo odpeljati. Sama se z lahkoto poistovetim s knjigo in idejami v njej, saj imam to srečo, da imam več kot očitno zelo močno intuicijo, ki jo uspem tudi upoštevati. Že nekajkrat sem povedala, da sem že kot majhen otrok vedela, da bi rada bila učiteljica, ideja o tem kakšna točno, pa se je izkristalizirala že tekom osnovne šole. Na fakulteti sem dobila jasno idejo o tem, kje točno bi učila in v kakšnem oddelku in moja prva služba je bila točno tam in takšna kjer sem si želela. In tam delam še zdaj. Zavedam se sreče, ki sem jo imela, da sem prišla na točno takšno delovno mesto, dejstvo pa je, da si nisem želela nobene druge službe in po prvi neuspeli prijavi na razpis za (točno to) delovno mesto, nisem iskala službe nikjer drugje. Vedela sem, da želim delati tu in, da slej ko prej tudi bom. Med prvo prijavo in pogodbo o zaposlitvi je minilo manj kot en mesec. Če bi vmes iskala neko drugo službo, ki me ne bi niti približno toliko veselila, bi jo zagotovo sicer dobila, a te, ki jo imam zdaj, najbrž ne bi nikoli imela.


V čem je torej bistvo? Slediti svoji intuiciji in svojim željam. Ja, ni vedno vse rožnato in ja, tudi jaz sem morala dati skoz marsikaj slabega, da sem prišla do tu. Moje življenje še zdaleč ni popolno, je pa res res FAJN. In fajn je tudi zato, ker sem vedela kaj hočem in na ta način tudi to, kako do tu priti. Vse želje se nam resda nikoli ne uresničijo, a če niti tega ne veš, kaj si sploh v resnici želiš, si lahko prepričan, da se ti zagotovo ne bodo. Avtorica me je presenetila s tem delom, saj je izredno enostavno, ne želi pridigati, prodajati nekaj čudežnih formul za srečo, ampak poda nekaj preprostih usmeritev, ki jim lahko sledi čisto vsak. Všeč mi je, da pove tudi svojo zgodbo, s katero se z lahkoto poistovetim (tudi mene ne na prava pota spravila šele bula na ščitnici) in se ne dela, da ji je od nekdaj vse jasno. Nikomur ni. To je dejstvo. A morda moraš včasih dobiti le brco v rit in slišati nekoga, ki te spodbudi k temu, da vendarle odkriješ kaj si v življenju sploh želiš. In se potem odpraviš na pot do tja. Super knjiga in hvala še enkrat za recenzijski izvod!LP!

Ajda

53 views0 comments

Recent Posts

See All

댓글


bottom of page