top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Fejk

Osnovnošolko Marie smo spoznali v knjigi Luzerka, v kateri je raziskovala vpliv socialnih omrežij in "uspeha" na njih na resnično življenje. Skupaj z njo smo spoznali, da všečki in ogledi ne pomenijo ničesar, če zaradi njih izgubiš avtentičnost in prave prijatelje.

Knjiga št. 63/100

Mina Lystad - Fejk

Ocena: 4/5

Opremljena z novim znanjem se v drugi knjigi Marie uspešno spopada z novo vlogo novinarke šolskega časopisa. Kaj kmalu pa ugotovi, da se tudi v novinarskih vodah marsikaj prikazuje drugače, kot je v resnici. Od nje se zahteva udarne naslove in prikrojevanje resnice tako, da bo članek dobro bran. Vse to pa se tepe tako z Marienimi vrednotami in načeli, pa tudi s porajajočo mlado ljubeznijo. Se bo uprla zahtevam po večji branosti, ali pa bo na koncu tudi sama postala žrtev lažnih novih in udarnih naslovov?


Fejk je še en krasen mladinski roman, ki je napisan dovolj zanimivo, da ga z lahkoto bere tudi odrasel bralec. Če smo se v prvem delu ukvarjali s pretvarjanjem na socialnih omrežjih, se v drugem delu posvečamo lažnim novicam in tako imenovanim "clickbait" naslovom.


Marsikdaj novinarji, pa tudi ustvarjalci spletnih vsebin, pišejo udarne naslove, članke, zapise, da bi pritegnili čim več bralcev. V času poplave novic je to na nek način razumljivo, a vseeno nedopustno, saj lahko uničujoče vpliva na življenje tistih, ki se jih ti zapisi dotikajo. Tudi naša junakinja se znajde pred skušnjavo prikrojiti resnico tako, da bo članek bolje bran in vsem načelom navzlic se odloči zagrabiti to priložnost. Šele, ko se na drugi strani znajde sama, razume, kaj vse to lahko potegne za sabo.


Toplo priporočam oba dela čisto vsem, ki delate z mladimi, imate najstnike doma, ali pa ste še sami v teh letih.

LP Ajda


Ps: to ujemanje obeh naslovnic je pa zmagovalno!


28 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page