top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Fižolozofija

To knjigo sem v knjigarnah opazovala kar nekaj časa, preden sem vendarle prebrala njen opis in končno segla po njej. Zdi se mi, da me je našla ob perfektnem času. Fižolozofija je namreč zbirka esejev o vrtnarjenju, ki jih je avtorica sicer objavljala v obliki kolumn. In kdo drug bi bil primernejši bralec, kot pa jaz, ki pravkar začenjam s pobiranjem prvih pridelkov moje druge vrtnarske sezone. :)


Knjiga št. 35/100

Irena Štaudohar - Fižolozofija

Ocena: 5/5


V esejih avtorica opisuje svoja srečanja z vrtnarjenjem; uspele in neuspele poskuse, navdihujoče trenutke in takšne, ki te učijo potrpljenja. V knjigi dobimo nekaj čisto konkretnih nasvetov, pa tudi cel kup zanimivih dejstev o vrtnarjenju. Izvemo kdo med znanimi, predvsem literati, je bil strasten vrtnar. Kako so si z vrtnarjenjem pomagali med vojno in na kakšen način je bil vrt navdih največjim imenom svetovne umetnosti.


Pred dnevi se je v svojih zgodbah @mamainljubljana spraševala, če rože vidijo, da najdejo oporo, četudi je ta na drugi strani kot pa vir svetlobe. To se je spraševal tudi Charles Darwin in še mnogi drugi, ki so dognali, da rastline vendarle vedo več, kot si mislimo. In takšne drobce zanimivih informacij o rastlinah najdete v tej knjigi.


V času, ko je (žal iz napačnih razloga) vse več govora o samooskrbi, bodo vrtovi postali spet ne le moderni, ampak ključnega pomena. Sama sem zadnji dve leti strastna "terasa-vrtičkarica" in povsem razumem avtoričino strast in navdušenje. Ker pa je to veselje tako zelo veliko, sem prepričana, da se ga boste nalezli tudi tisti, ki sicer niste nagnjeni h kopanju po zemlji.


Odlična, ODLIČNA knjiga in takoj naslednji dan sem kupila še en izvod, ki je postal darilo za še eno strastno vrtičkarico.


LP Ajda

158 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page