top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Happily ever after & Everything in between

Zbirke kratkih stripov so stripovska podzvrst, ki lahko istočasno predstavlja hitro in lahkotno sprostitev, istočasno pa ni lahko doseči, da je celotna zbirka zanimiva in relevantna. V to kategorijo poleg ogromno tujih zbirk lahko prištejemo všeč več tudi domačih stvaritev, kot so kultna Diareja, Žabci, Ma kej? Neč! in priljubljena zbirka hrvaške avtorice Unadva. Velikokrat so to zbirke, ki združujejo kratke stripe ali zgolj ilustracije (Unadva npr.), ki jih je avtor/ica objavljal/a na svojih socialnih omrežjih, v kakšnem časopisu, reviji... Kar pomeni, da so redni bralci dobivali stripe v časovnem razmiku, enega po enega. Pa zadeva funkcionira tudi takrat, ko je zbrana neko celoto?

Knjiga št. 51/100

Debbie Tung - Happily ever after & Everything in between

Ocena: 4/5


Happily ever after je ena od takšnih knjig. Avtorica je tovrstnih zbirk izbrala že več in trenutno berem še eno njeno, ki pa gre veliko bolj počasi ravno zaradi stvari, ki zaradi zgoraj naštetega ne funkcionirajo v neki zaokroženi celoti. Knjiga, ki jo predstavljam danes, pa je dober primer, da lahko zadeva funkcionira zelo dobro.


Ideja je zelo enostavna. Avtorica predstavi življenje čisto navadnega para s čisto navadnimi malimi radostmi in skrbi. Z vsakim od stripov se lahko bralec, ki je v razmerju ali je kdaj bil, na nek način poistoveti. Cel kup je trenutkov: glej, to sva pa čisto midva. In ne glede na to, da so stripi čisto brez neke višje literarne, najbrž tudi umetniške vrednosti, zadeva funkcionira. Teme se ne ponavljajo pretirano in predvsem bralec nima občutka da prebira vedno eno in isto stran, kar se pri takšnih zbirkah zelo rado zgodi.


Jaz sem se ob branju res imenitno zabavala in to je knjiga, ki jo poleg Unadva in Žabcev z lahkoto pustiš na nočni omarici ali kjerkoli v stanovanju in ti sam (ali pa tvoji gostje) vsake toliko časa prebereš kako stran in se nasmejiš.


Ne glede na to, da je to morda podzvrst, na katero se gleda malce zviška in se smatra, da ima večjo komercialno vrednost, kot pa kakršnokoli drugo, se mi zdi še večja umetnost doseči, da knjiga kot taka tudi funkcionira. In avtorici je tule uspelo. Pa čeprav bi bila lahko skoraj vsaka stran res zabavna individualna objava na Instagramu.


LP Ajda

12 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page