top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Heartstopper vol. 3

Stripovska serija o Charlieju in Nicku je v zadnjem času postala tako znana, da je najbrž ni treba posebej predstavljati. Do tretjega dela je Charliejeva simpatija do Nicka že prerasla v nekaj več in knjiga se začne s tem, da sta glavna junaka tudi uradno par. Na tej točki njunega razmerja, ko sta svoja čustva priznala drug drugemu, se začne nič kaj manj naporna pot do razkrivanja svoje zveze ljudem v svoji okolici; najprej družini in prijateljem. Kot v prvih dveh delih, se tudi tokrat srečujemo s težavami in vprašanj, s katerimi se srečujejo pripadniki LGBTQ+ skupnosti ob situacijah, ki so ostalim čisto vsakdanje. Na koncu pa vendarle pridemo do zaključka, da tudi njih skrbijo enake reči, kot vsakega mladega, ki se srečuje s prvo ljubeznijo, z bullyjingom in podobno. Le da ima vsaka od težav zanje še dodaten nivo in dodaten zaplet zaradi njihove spolne usmerjenosti.


Knjiga št. 33/100

Alice Oseman - Heartstopper vol. 3

Ocena: 3/5


Kot sem rekla že pri obeh prejšnjih delih; res nisem ciljna publika za ta strip, saj je narejen za precej mlajše bralce, kar pa nikakor ne pomeni, da branje le tega ne koristi odraslim, predvsem tistim, ki delajo z mladimi. V tem delu se zopet srečamo s homofobijo, pa tudi s težavami z duševnim zdravjem, samopoškodovanjem in motnjami hranjenja. Vse to so teme, o katerih je nujno govoriti in način, na kakršnega so predstavljene v tej knjigi, je zelo dostopen, istočasno enostaven a dovolj jasen, da da bralcu jasno sliko o tem, kaj vse te težave prinesejo s seboj.


Edino, kar me na tej točki malce zmoti je to, da je v tem delu čisto vsaka odrasla oseba na poziciji neke avtoritete (učitelji npr.) pripadnica LGBTQ+ skupnosti. Verjamem, da je takšen lik napisati lažje, saj je do glavnih junakov lahko bolj razumevajoč in se z njimi lažje poistoveti, čisto realno pa vendarle ni. Ne glede na to, da Charlieju in Nicku privoščim spodbudno in razumevajoče okolje, močno dvomim, da bi v resničnem življenju naletela čisto zgolj na ljudi, ki bi iz prve roke vedeli, kako jima je.


Sicer pa nadvse prijeten strip, ki ga priporočam vsem, ki se morda prek ljudi v svojem življenju ali pa kar sami, prvič soočate z vprašanji spolne usmerjenosti, spolne identitete...


LP Ajda

5 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page