top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: How to be a good creature

Knjigo sem zasledila pri eni od YouTube ustvarjalk, ki jih spremljam. Opisala jo je kot idealno "feel good" knjigo, mene pa je takoj na začetku prepričala naslovnica - kako plehko, kajne? Še dobro, da se za čudovito naslovnico skriva tudi čudovita vsebina.


Knjiga št. 65/100

Sy Montgomery - How to be a good creature

Ocena: 4/5


Sy Montgomery je ameriška naravoslovka nemškega porekla, ki se celo svoje življenje srečuje z živalmi. Od prve psičke, ki ji je lepšala odraščanje v vojaških bazah po katerih so se selili zaradi očetove službe, pa do emujev in hobotnic, ki jih je preučevala, naključnega ljubljenčka - tarantele, ogromnega pujsa in majcenega hermelina... Vse te živali, so na nek način zaznamovale njeno življenje. Knjiga je v resnici avtoričina avtobiografija, ki pa je napisana v povezavi s trinajstimi živalmi, ki so jo skozi življenje naučile, kako biti boljše bitje - v odnosu do sebe, do planeta ali pa do ostalih bitij, s katerimi si ga delimo.


Knjiga je v prvi vrsti res lepa. Najprej me je malce presenetil razrez strani, saj so narezane tako, da od strani knjiga izgleda, kot bi imela zobe. Ker smo vajeni, da so vse strani enako široke, je za pisanje na začetku morda malce moteče, a na koncu se mi je to zdel prav simpatičen detajl. Knjiga je opremljena z ilustracijami Rebecce Green na začetku vsakega poglavja, vmes pa so tudi čudovito ilustrirani citati. Na koncu knjige so zbrane tudi fotografije vseh živali, o katerih avtorica pripoveduje.


Tudi vsebina sama je resnično lepa. Ker sem sama velika ljubiteljica narave in živali, sem bila navdušena nad tem, kako je avtorica lepo prikazala, da je čisto vsaka žival nekaj posebnega in skriva neko dušo. Na to žal prevečkrat pozabimo. V nekaterih pogledih morda avtorice nisem povsem razumela ali pa se poistovetila z njo. Sama imam npr. do smrti živali malce drugačen odnos od nje. Ker sem imela že lepo število ljubljenčkov, mi je povsem jasno, da vsako življenje doseže svoj naraven konec, pomembno pa je, da je življenje do takrat lepo in vredno življenja samega. Avtorica je sama priznala, da je imela s smrtjo svojih živali grozne težave, saj ne tudi sama ob tem želela oditi.


Zelo zelo lepa knjiga za vse ljubitelje živali!


LP Ajda

24 views0 comments

Recent Posts

See All

留言


bottom of page