top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Hugo Cabret

Vau, vau, vau! Spet sem našla mladinsko knjigo, ki jo bom silila v branje vsem odraslim okrog sebe. Hugo Cabret je starejša knjiga, zato sem prepričana, da jo večina od vas že pozna, če ne drugače pa vsaj film Hugo. Zame je bila povsem nova in iskreno cenim to priložnost, da sem lahko prvič brala to knjigo, brez da bi karkoli vedela o zgodbi.


Knjiga št. 56/100

Brian Selznick - Hugo Cabret

Ocena: 5/5


Hugo je deček, sirota, ki živi v stanovanju vzdrževalca ur na pariški železniški postaji. Pravzaprav živi v stenah postaje, v katerih se skriva, vzdržuje ure, za golo preživetje pa krade v trgovinicah na postaji. Njegov skrbnik - stric, ki je sicer vzdrževalec ur, je že pred meseci odšel in se ni vrnil in Hugo mora skrbno vzdrževati vtis, da je stric še vedno na delu, saj ga bodo sicer našli in odpeljali v sirotišnico.


Ima pa še eno skrito nalogo. Po smrti očeta je v njegovo last prišla mehanska figura, ki jo Hugo skrbno popravlja, da bi končno spet delala. Za popravila potrebuje drobne mehanizme, ki jih krade v malo prodajalni igrač, a nekega dne se njegov tatinski podvig ne konča preveč srečno.


Fiktivna, pustolovska zgodba o fantu, ki želi popraviti očetov mehanski stroj se v samem bistvu že bere izjemno prijetno. Nekje na dveh tretjinah knjige pa ugotoviš, da je to pravzaprav zgodba o resnični zgodovinski osebnosti - Georgesu Mélièsu, ki je bil eden od pionirjev kinematografije. S tem dobi knjiga še bolj osupljivo noto in vrednost, ki ne že tako ali tako na meji z umetnostjo.


V knjigi je namreč kar 158 črno-belih ilustracij, ki segajo prek dveh strani in skupaj z besedilom tvorijo zgodbo. Ilustracije ne spremljajo napisanega, ampak le to dopolnjujejo. Ilustracija in tekst gresta tako z roko v roki in skupaj povesta zgodbo te pariške železniške postaje in ljudi, ki se po njej gibljejo.


V knjigi ni naključij. Vse, od izbire papirja, fonta, načina postavitve, celo svinčnika, s katerim so narisane ilustracije, je premišljeno in na zadnjih straneh obrazloženo in osmišljeno. Čudovit čudovit izdelek, ki bi moral najti mesto na vsaki knjižni polici!


LP Ajda

67 views0 comments

Recent Posts

See All

Commenti


bottom of page