top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Irish Fairy Tales, Myths and Legends

Tole čudovito knjižico sem za n kaj evrov kupila pred časom na eni od spletnih strani, izključno zaradi čudovite naslovnice. No, malce tudi zato, ker so mi različni miti in legende od nekdaj zanimivi. Moram pa priznati, da brez #nakladaraton in tretjega tedna s tematiko mitologije, knjige še dolgo ne bi prebrala.


Knjiga št. 4/100

Kieran Fanning - Irish Fairy Tales, Myths and Legends

Ocena: 4/5


Knjiga je razdeljena v štiri sklope: pravljice in folklora in trije cikli različnih legend: eden mitoloških, dva pa se nanašata na znana heroja iz Irske mitologije; Cúchulainna in Fionna. Meni osebno je bil najljubši prvi sklop, predvsem zato, ker vedno znova ugotavljam, da se enake teme v pravljicah ponavljajo pri različnih narodih in kulturah. V knjigi je npr. Irska različica zgodbe Divji labodi, ki jo zagotovo poznate. Od pravljic, ki jih še nisem poznala, pa mi je zagotovo najbolj všeč zgodba o Lirovih otrocih, ki so se po strašnem prekletstvu prav tako spremenili v labode.


Rdeča nit mnogih zgodb je boj med dobrim in zlom, med starim verstvom in krščanstvom. Pojavljajo se tudi magični elementi, kot so druidi, velikani, vile in ljudje z nadnaravnimi sposobnostmi. Pri irskih mitih je bilo meni osebno malce moteče, oziroma bolje rečeno naporno, slediti vsem imenom oseb, saj so si med seboj mnogokrat podobna, predvsem pa dolga in zapletena. Večine nisem znala niti izgovoriti.


Stvar, ki mi je bila zelo všeč pa je ta, da junaki niso vedno moški in tudi, kadar so, je ob njih vedno močna in predvsem pametna ženska. Tako pravi tudi citat iz knjige: "A great Irish hero is only as good as the wife that saves his bacon."


Knjiga me je prijetno presenetila, saj ima poleg lepe naslovnice tudi res krasno vsebino. Glede na to, da o irskih mitih, legendah in pravljicah doslej nisem vedela popolnoma ničesar, je tole zagotovo lep uvod vanje. V ta svet se brez dvoma še kdaj vrnem!


LP Ajda

30 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page