top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Jaz in ti, deklici iz Auschwitza

Nekega januarskega popoldneva sem se pred nakupovalnim središčem znašla v zagati. Kralju ulice sem hotela dati drobiž, a ker sem imela v denarnici le večji bankovec, sem zavila v bližnjo knjigarno, da si nekaj kupim in dobim drobiž za brezdomca. Iz knjigarne sem prišla s tole knjižico, ki je do takrat nisem videla še nikjer, brezdomec pa je vendarle dobil tistih nekaj cekinov. In ker 27. januarja, na obletnico osvoboditve Auschwitza praznujemo dan spomina na Holokavst, mi je knjiga kaj kmalu prišla zelo prav. Nauk te zgodbe? Dajte kakšen kovanec brezdomcem!


Knjiga št. 9/100

Andra in Tatiana Bucci - Jaz in ti, deklici iz Auschwitza

Ocena: 4/5


Sestri Andra in Tati v knjigi prvič povesta svojo zgodbo, ki sta jo doslej sicer že večkrat podali v raznih intervjujih in knjigah drugih avtorjev. Tokrat jo pripovedujeta sami, po svojih spominih in s svojimi občutki. Ob deportaciji v taborišče smrti sta bili stari 4 in 6 let in to je zgodba o grozoviti človeški naravi, o izjemni moči nedolžne otroške duše in o spominih, ki te (četudi nezanesljivi) spremljajo celo življenje, tudi tam, kamor meniš, da sploh nimajo vstopa.


Knjiga je pisana prvoosebno, le kadar opisuje posebej specifično eno od sester, uporabi tretjeosebno pripoved. Ta način se mi je zdel izredno zanimiv, saj je velik poudarek na tem, kako imata dve osebi lahko na enak dogodek povsem drugačen spomin in odziv. Sestri opisujeta dogajanje najprej na Reki, kjer sta kot hčerki katoliškega očeta in judovske matere ves čas živeli med pričakovanji različnih oblasti. Kasneje se seveda dotakneta življenja v Auschwitzu, veliko več pa govorita o povojnih letih, kar je bilo meni osebno precej bolj zanimivo. Pričevanj in romanov o taborišču samem je mnogo, kaj pa se dogaja s preživelimi po osvoboditvi?


Izjemno zanimiva je bila pripoved o obravnavi judovskih sirot v Angliji, pa potem o ponovni združitvi s staršema, odraslem življenju in bremenu, ki ga nosita sedaj, na stara leta. Kot zanimivost: javno sta v celoti svojo zgodbo prvič povedali šele leta 1995, 50 let po osvoboditvi taborišča.


Zanimiva in poučna knjiga! Priporočam!


LP Ajda

141 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page