top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Kam si šla, Bernadette

Še ena od knjig, ki je na moji polici čakala že kar nekaj časa in je svoj trenutek doživela v letošnjem velikem poletnem bralnem maratonu. Še en pisemski roman, ki pa za razliko od Pogovoriti se morava o Kevinu, teče v lahkotnejšem, hudomušnem duhu. Skoraj humoren roman, čeprav opisuje resne teme, kot je skrb za duševno zdravje, izginotje ljubljene osebe in težnja po samoaktualizaciji. A vse te teme so tako spretno zapakirane v lahkotnejšo preobleko, da se človek ob branju prav imenitno zabava.


Knjiga št. 44/70

Maria Semple - Kam si šla, Bernadette

Ocena: 4/5

Ta pisemski roman je domiselno sestavljen iz različnih načinov sporočanja; e-pošte, pisem, faksov... Roman nam predstavi 14-letna Bee, ki opisuje dogajanje v času, preden njena ekscentrična mama Bernadette nekega dne brez sledu izgine. Bernadette Fox je bila nekoč zelo slavna arhitektka, prejemnica prestižne nagrade, ki se je po poslovnem razočaranju popolnoma umaknila iz javnega življenja. Kupila je razpadajoč nekdanji popravni dom za dekleta v Seattlu, kjer sedaj živi s hčerko in možem - veliko živino pri Microsoftu. A kot že rečeno je Bernadette izredno posebna in ekscentrična in ker se nerada vključuje v skoraj obvezne prostovoljne aktivnosti staršev šole, ki jo obiskuje Bee, se stalno zapleta v prepire in težave z ostalimi mamami iz šole - mušicami, kot jim pravi sama.


Knjigo je najlažje opisati s stavkom z zadnje strani - Bistroumna komedija zmešnjav. To je perfekten primer knjige, ki jo je zelo težko opisati in razložiti. Cel kup na videz nepovezanih in nesmiselnih korespondenc med prav tako na videz nepovezanimi ljudmi se na koncu vendarle spoji v neko celoto, ki bralca vsekakor pusti z nasmeškom na obrazu. Za knjigo lahko rečem, da je povsem enaka kot Bernadette - posebna, ekscentrična in nepopisno čudaška.


V knjigi pa je pod zaveso humorja vseeno moč opaziti kar nekaj problematik, ki niso niti približno humorne in lahkotne. Bernadette s svojo ekscentričnostjo sicer skriva veliko negotovost in razočaranje na poslovnem področju. Čeprav se dela, da ji ta del njenega življenja ne pomeni nič več, menim, da so vsa njena ekscentrična dejanja - konec koncev tudi izginotje, le klic na pomoč in želja po pozornosti. In s temi dejanji nikakor ne gleda ne na moža, ne na svojo hčerko Bee, ki s seboj nosi zapuščino nenavadne matere. Tudi izginotje samo je bilo konec koncev povsem sebično dejanje - vsaj v odnosu do ljudi, ki jo imajo radi.


Vsekakor odličen roman, ki je izšel pri založbi Vida, oni pa že skoraj pregovorno iz rok dajejo same krasne izdelke.


LP Ajda


156 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page