top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Karantena

Karantena je še eden od romanov, ki me s svojim naslovom ne bi prepričali, če mi ne bi bil ponujen s strani založbe. Po več kot dveh letih epidemije imamo najbrž že vsi vrh glave tematike, povezane z boleznijo, ki je ohromila in spremenila naša življenja. A v tem romanu je epidemija zame osebno zgolj kulisa, pred katero v svoji polnosti zažarijo mnoge dileme, skrbi in težave, ki so v naših lastnih, osebnih karantenah zorele že dolgo časa.


Knjiga št. 77/100

Alojz Ihan - Karantena

Ocena: 4/5


Protagonist romana, Andrej Kos je znan radiolog, ki se tik pred razmahom pandemije znajde na svoji jadrnici skupaj z bratom Petrom in prijateljem Egonom. Ko jim močni morski tokovi prekrižajo načrte, so skupaj z jadrnico dobesedno vrženi v Italijo marca 2020 in s tem v jedro epidemije. A omejitve in težave, ki jih le ta prinaša, se ne morejo kosati s tistimi, ki jih s seboj nosi vsak od njih.


V knjigi spoznamo vse tiste majhne skrivnosti, ki jih v sebi nosijo naši junaki, pa najbrž tudi marsikdo od nas bralcev in nas posledično zapirajo v naše lastne mehurčke, iz katerih nikdar ne odidemo čisto takšni, kot smo v resnici. Na neki simbolni ravni nas v naše lastne karantene zapirajo toksični odnosi, napačne poslovne odločitve, skrivanje prave spolne usmerjenosti... Tako kot ljudje na naslovnici knjige, smo si lahko tako blizu, a v resnici eden do drugega gradimo zidove, prek katerih uspe pogledat le malokdo.


Karantena je roman o odnosih, o zvestobi samemu sebi, skrbi za ljudi, ki so nam najbližje in razčiščevanju z lastnimi demoni. Umeščenost v obdobje epidemije doda zgodbi dodatno dimenzijo, saj smo se bili v tistem obdobju vsi primorani soočiti s samim sabo.


Romana ne odlikuje preveč razburljiva in akcijska zgodba, ampak dobro odseva duh časa, v katerem se je svet upočasnil in nam dal priložnost posvetiti se samemu sebi in tistim delom svojega življenja, za katere doslej ni bilo časa. Vsekakor priporočam bralcem, ki se raje kot v zgodbo samo poglabljajo v like, njihova ozadja, globine in odločitve.


LP

Ajda

140 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page