top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Kavni krog

Tale drobcena knjižica, zbirka kratkih zgodb, je izšla pri @zalozbahart v lanskem letu. Včeraj mi jo je med pogovorom ponudila predstavnica založbe, saj jo je spomnila na naša srečanja - Kave s knjigo. Knjižica me je tako pritegnila, da sem jo še pred srečanjem samim že prebrala.


Knjiga št. 67/100

Barbara Hanuš - Kavni krog

Ocena: 4/5


Zgodbe govorijo o skupini (večinoma) žensk, ki stanujejo v domu za ostarele v manjšem obmorskem kraju. Vsako jutro se dobijo v kavnem krogu, kjer se spije jutranja kavica in debatira. O vsem! Razen o politiki, tem kar te boli, bolezni in jamranju. Ženske druga z drugo delijo svoje spomine in življenjske zgodbe, včasih pa se v njih vendarle porodi tudi kakšna grenka misel o prihodnosti.


V osnovni je knjiga namenjena starejši populaciji, že po tematiki sami, je pa tudi pisava temu primerno večja. Za vse tiste, ki včasih iščete kakšno knjigo za svojo babico, deska, staro teto... Ta bi jim lahko bila všeč. Na nob način zgodbe namreč niso zagrenjene, ne glede na to, da je prenekatera usoda vendarle žalostna.


Po pravici povedano, sem bila sama nad knjigo prav prijetno presenečena. V resnici dobiš občutek, da si se znašel med starimi gospemi v domu in kakšna od njih je bolj, druga manj prijetna. Kakšna deli naokrog koščke čokolade s katero si delita ime, katera druga pa vse pripoveduje v rimah. Kolikor je članic kavnega kroga, toliko je zgodb in osebnosti.


Čeprav so zgodbe morda povsem običajne, nič kaj drugačne od tistih, ki nam jih lahko povedo naše babice, je knjiga prijetno branje, sploh za jesenske dni, pa tudi za takrat, ko je za branje manj časa in energije. Zgodbe so res kratke in z lahkoto prebereš eno ali dve in nadaljuješ naslednjič.


Prijetno presenečena in toplo priporočam! Vsem generacijam!


LP Ajda

141 views0 comments

Recent Posts

See All

Commenti


bottom of page