top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Knjižničar na begu

Jane (brez z) je približno tridesetletni knjižničar, ki v večjem mestu živi z dekletom Nino. Razočaran nad življenjem, nad službo, lastnimi neuspehi na literarnem področju, razmišlja o smislu življenja in o smislu vztrajanja v odnosih, ki postajajo sami sebi namen. Dokler ob reki ne sreča Sanje, študentke filozofije, ki mu pove, da iz približno enakih razlogov zapušča mesto in odhaja živet na Gabrovo, v gorsko vasico, kjer jo čaka stara hiška pokojne babice. Kmalu Jane sprejme impulzivno odločitev in tudi on pobegne od svojega dosedanjega življenja.


Knjiga št. 21/100

Majda Rupnik - Knjižničar na begu

Ocena: 5/5

Po opisu sem predvidevala, da bo knjiga precej lahkotnejša in zabavna, v resnici pa je to izredno lepo delo, ki se dotakne številnih življenjskih vprašanj in problematik, s katerimi se srečujejo generacije mladih in malo manj mladih v teh časih. Po eni strani družba od nas zahteva aktivizem, jasno izoblikovana mnenja in strastno zagovarjanje le teh, na drugi strani pa sistem vztrajno onemogoča vse, kar funkcionira izven ustaljenih okvirjev. Jane je tudi eden od tistih knjižničarjev, ki se težko sprijaznejo s količino (pre)slabe literature, ki se v knjižnici največ izposoja in vztrajno a brez uspeha skuša ljudem prikupiti kvalitetnejšo literaturo. Plehka pa ni le literatura, ki jo primoran izposojali, ampak tudi odnos s partnerico, ki v življenju hoče vedno več - predvsem na materialnem področju.

Knjiga nam potrka na vest, v veliko pomenih. Predvsem sem se sama zamislila, kako zelo v resnici cenim moj dom. Tega, ki si ga ustvarjam/va zdaj in tistega, ki mi je bil dan prej. Oba sta koščka raja na tej naši Zemlji in v naši lepi državi. Cenim tudi vsak košček zemlje, ki jo lahko obdelam, zasadim rože, postavim na teraso lonec z vrtnino... Pozabljamo na male radosti tega, da nekaj narediš z lastnimi rokami, vzgojiš sam. Na Gabrovem ostanemo malce več, kot eno leto. Spoznamo to malo vasico prek vseh letnih časov, z vsemi posebnimi prebivalci, ki znajo ceniti naravo in živeti v skladu z njo. Skupaj z Janetom in Sanjo se učimo drugačnega življenja, predvsem pa dejstva, da se sanje včasih uresničijo na povsem drugačen način, kot smo pričakovali.Izredno ganljiva, realna in inspirativna pripoved o tem, kako je včasih potrebno (le) to, da pustiš za seboj cono udobja, svet socialnih omrežij in ekranov in svet materializma, da ponovno najdeš sebe in svoje sanje. Le te pa ne rabijo biti vedno visokoleteče in monetizirane z materialno nagrado. Včasih je nagrada že to, da nekomu vrneš ljubezen do zgodb in do življenja. Avtorici kapo dol za to delo, ki me je iskreno presenetilo in navdušilo. Tudi zato, ker v njem omenja cel kup odlične literature, od Vozarjev do Vse te nevidne svetlobe. Res odličen domač roman, ki ga ne bi mogla bolj priporočati. Predvsem se mi zdi primeren za pomlad, ko tudi narava skrbi za nove začetke. In še glavno sporočilo romana: "Kaj vse bi ti lahko bil..."


LP Ajda

307 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page