top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Knjigarna srečnih koncev

Lahkoten roman, ki je pred kratkim izšel pri Založbi Primus ima vse, kar potrebuje, da postane popolno poletno branje - pustolovščino, slikovite pokrajine in ljubezensko zgodbo. In s tem me je prepričala, da postane moja letošnja poletna knjižna romanca. Kljub temu, da to ni moj priljubljen žanr, me je prepričala povezava s knjigami in res lepa naslovnica.


Knjiga št. 46/100

Jenny Colgan - Knjigarna srečnih koncev

Ocena: 3/5


Nina Redmond je lik, s katerim se lahko poistoveti marsikdo od nas. Dela v knjižnici in, ko jo zaprejo, se le s težavo sprijazni s tem, da se bi morala boriti za službo v večji knjižnici, ki ji niti malo ne diši. Zanjo so bistvo knjižnic ljudje in zgodbe, ki so jim pisane na kožo. Literaturo dobro pozna in za vsakogar najde pravo knjižno priporočilo. Da bi se morala ukvarjati s socialnimi omrežji in elektroniko namesto s knjigami? Pa kaj še. Prešine jo nora ideja in odpelje se vse do Škotske, kjer kupi star ogromen kombi. Predelati ga namerava v potujočo knjigarno! A kaj, ko se že prva vožnja nesrečno konča, ko obtiči na tirih pred prihajajočim vlakom.


V romanu spremljamo Ninino selitev na Škotsko, iskrice med njo in romantičnim strojevodjo ter zapletene in napete odnose z njenim najemodajalcem - mrkim in grobim kmetom. Pa seveda življenje male potujoče knjigarne, veliko Ninino ljubezen do knjig in način, kako le te spreminjajo življenja prebivalcev malega mesteca.


S knjigo v osnovi ni nič narobe, je pa še en dokaz, da to res ni žanr zame. Enostavno se mi je zdel tempo prepočasen, dogajanja premalo, opisi pa preveč romantični in pocukrani. To je vsekakor stvar okusa samega, zato naj ne odvrne ostalih bralcev, a sama imam enostavno raje malce hitrejši tempo dogajanja, bolje izdelane like in malo manj klišejev. Določene stvari so mi šle kar precej na živce, npr. poimenovanje najemodajalca kot starega kmeta, potem pa izvemo, da je v zgodnjih tridesetih in od Nine starejši torej dobrih pet let? Verjamem pa, da takšni pridevniki in številni okraski in opisi pač pritičejo žanru. Kajti bilo jih je ogromno. Vsak sončni zahod in vsak jagenjček je bil opisan res slikovito.


Kar nas privede do stvari, ki pa mi je bila pri romanu res všeč in sicer način, kako je lahko avtorica vzpostavila neko vzdušje in občutek domačnosti v novem okolju, v katerega se Nina preseli. Res je pričarala tisto toplino in občutek sprejetosti v manjših krajih na podeželju. To se mi je zdela ena najsvetlejših točk tega romana.


Če povzamem - vsekakor ne slaba knjiga, a žanrsko pač res ni zame. Če imate radi lahkotnejše romane bo pravi za vas, a pričakujte glavno ljubezensko dogajanje šele proti koncu knjige. Če imate raje bolj konkretne romance, najbrž to ni knjiga za vas.


Hvala založbi Primus za recenzijski izvod. Svojega si lahko zagotovite na: https://www.primus.si/knjigarna-srecnih-koncev


LP Ajda

227 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page