top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija/Knjigozavri: Drevo želja

Knjiga o kateri pišem danes, je bila prvotno namenjena za rubriko Knjigozavri, a ob branju sem kmalu ugotovila, da je to vse prej kot otroški oziroma mladinski roman. Zato sem jo uvrstila na moj letošnji seznam prebranih knjig (na katerega ne uvrščam otroških knjig, saj bi sicer postal že čisto predolg) in v tem zapisu združila rubriko Knjigozavri s klasično recenzijo. Knjiga je namreč odlična in zasluženo je letos prejela zlato hruško za kakovostno mladinsko knjigo. Vsekakor pa presega naziv "mladinska knjiga," saj jo z lahkoto preberete tudi odrasli.


Knjiga št. 48 od 50

Katherine Applegate - Drevo želja

Ocena: 5 od 5

Starostno obdobje: 8-99 let

Črke: Male tiskane

Založba: Založba Ocean

Letnik izdaje: 2019

Število strani: 172


Mogoče velja omeniti, da knjiga kljub vsemu ni namenjena najmlajšim otrokom, torej predšolskim in morda niti tistim najmlajšim bralcem, recimo prvi in drugi razred osnovne šole. Dejstvo je, da je v knjigi vsemu navkljub kar precej razmišljanja o dokaj težkih temah in bi jih najmlajši najbrž težko razumeli. Po drugi strani pa so poglavja kratka in morda ob sprotnem pogovoru in razlagi, lahko poskusite knjigo prebrati tudi mlajšim od osem let.


Vsebina

Rdeči je hrast, ki je na svetu že 216 let. Ves čas opazuje dogajanje okrog sebe, predvsem pa zeleno in modro hiško, v katerih se je izmenjalo že veliko družin. Tako kot hiški, tudi Rdeči nudi zatočišče številnim družinam: oposumom, rakunom, vevericam, sovam, dihurjem in drugim živalim. Njegova najboljša prijateljica je vrana po imenu Bongo. Vrana in Rdeči se veliko pogovarjata, da, POGOVARJATA! Drevesa vendar govorijo, le z ljudmi ne smejo, poleg tega pa ljudje veliko govorice dreves niti ne razumejo.

"Ko sem videl, kako se Bongo dviga v nebo, sem razmišljal - ne prvič - o svojih razvejanih koreninah. Kako bi bilo leteti? Se zariti v tla? Plavati? Galopirati? Nedvomno krasno. Čisto veselje. In vendar. Niti najmanjše koreninice ne bi zamenjal za karkoli od tega. Res je velik dar, če imaš rad to, kar si."


Rdeči pa je prav poseben hrast. Ko se je dolga desetletja nazaj s skupinami priseljencev, ki so revni in ubogi prispeli v ZDA z ladjami, v njegovo soseščino preselila Irka Maeve, je s seboj prinesla prav poseben običaj. Na Irskem imajo drevesa želja, tam so to povečini glogi, na katera obesijo svoje želje, napisane na košček blaga ali papirja. Da bi v novo okolje vnesla vsaj kanček domačnosti, je Maeve Rdečega poimenovala drevo želja in vsako leto za prvega maja so nanj ljudje obesili svoje želje. Ko se dolgo let po tem, ko Maeve na Rdečega obesi prvo željo v sosesko preseli deklica Samar z družino, so časi tako zelo podobni, pa čeprav povsem drugačni. Tudi Samar je tujka, muslimanka, ki je prišla iz daljne države. In tudi Samar, tako kot Maeve, ljudje ne sprejmejo takoj. Ko nekega dne neznanec oskruni Rdečega in v njegovo lubje vreže besedo SPOKAJTE! in, ko Samar na drevo obesi eno samo, preprosto željo - da bi imela prijatelja - se Rdeči odloči, da mora nekaj storiti. Ker mu grozi skorajšnje podrtje in smrt, tako ali tako nima česa izgubiti.


"Oh, kaj vse bi jima hotel povedati. Hotel sem jima reči, da prijateljstvo ni nujno težko. Da včasih svetu dopustimo, da ga oteži. Hotel sem jima reči, naj nadaljujeta s pogovorom. Hotel sem omogočiti spremembo, zgolj majhno spremembo, preden zapustim ta prelepi svet."


Tema

Prijateljstvo, drevo, želje, drugačnost, rasizem, sovraštvo, strpnost


Nauki iz knjige

Knjiga govori o tem, da je potrebno v življenju večkrat postati in prisluhniti; bodisi sočloveku, ali pa naravi. Če je nekdo drugačen od tebe, če ga ne razumeš, ne poznaš... še ne pomeni, da je slab in, da ne moreta biti prijatelja.


Aktivnosti ob branju in moje razmišljanje o knjigi

Glede na naravo zgodbe, je najbolj zaželena in priporočljiva aktivnost ob branju pogovor. Pogovor o temah iz knjige - o skrbi za naravo, o odnosu do dreves in seveda o drugačnosti, strpnosti, tudi rasizmu. Z mlajšimi lahko sicer tudi ustvarjate, a menim, da je tule pogovor najbolj pomemben in tudi potreben. Zato sem tokrat k tej rubriki priključila še moja razmišljanja o knjigi, saj je tokrat Knjigozaver tudi recenzija.


Knjiga mi je bila zelo všeč. Bolj, kot sem pričakovala. Ne, da bi si mislila, da mi ne bo všeč, saj mi je bila že sama premisa privlačna, a pričakovala sem pač neko malce bolj površinsko mladinsko delo. Kot bralec pa sem dobila mnogo več. Knjiga se dotika tem, ki so pereče v vsakem obdobju zgodovine, v vseh delih sveta. Zavračanje drugačnosti se dogaja, naj bo to rasizem, nacionalizem, seksizem... Veliko je nestrpnosti do tistih, ki so drugačni ali pa le drugače mislijo. Zato je ta knjiga še kako aktualna in pomembna, da jo ponudimo v branje tudi otrokom. Všeč mi je, ker se v samem bistvu ne poglablja preveč v srž Samarine drugačnosti. Pove sicer, da je muslimanka, a to je vse. Ne ukvarja se s tem zakaj je drugačna in zakaj naj bi se je ljudje bali. Bolj se osredotoči na to, kako eno dejanje sovraštva sproži val negativnih čustev in tudi neprijetnih dogodkov, a na drugi strani majhno dejanje prijaznosti stori enako, le na pozitiven način.


Všeč mi je, da je tudi z naravoslovnega vidika knjiga natančna in podatkovno pravilna. Od latinskih imen posameznih dreves, do obnašanja živali in različnih naravnih pojavov. Seveda je v njej tudi kanček fantazije, saj vemo, da drevesa v resnici ne govorijo (ali pač?), a ničesar kar je v knjigi predstavljeno kot dejstvo, si avtorica ni izmislila, ampak dejansko drži. Vemo, da so otroci kot gobe in vpijajo vse, kar jim je predstavljeno in podano, zato se mi zdi pomembno, da kot resnice otrokom ne podajamo napačnih informacij. Del, ki govori o tem, da je drevo govorilo je namreč lažje doumet kot pravljico, kot pa npr. del o fotosintezi. Zdi se mi absolutno prav, da se ti deli, ki govorijo o dejanskih naravnih procesih in pojavih, predstavijo tako kot je treba.


Knjiga si zasluži čisto petico in je z razlogom prejela zlato hruško. Zahvaljujem se založbi Ocean za recenzentski izvod. Svoj izvod si lahko kupite na povezavi: https://www.ocean-si.com/prodaja/odrasli/item/drevo-%C5%BEelja.html.Trenutno je knjiga znižana in v mehki vezavi stane dobrih 15€, kar se mi za tako čudovito knjigo zdi absolutno smešno nizka cena. Če se slučajno še kdo sprašuje, če podarjen izvod vpliva na moje mnenje o knjigi, naj vas spet potolažim, da nikakor, saj nimam srca, da bi vam priporočala nekaj, kar ni dobro. Sploh, ko priporočam knjige za otroke.


Hvala vsem za branje Knjigozavra. Če si boste knjigo izposodili ali pa jo kupili,

ste povabljeni, da naredite kakšno fotografijo in jo objavite na Instagram ali Facebook z oznako #knjigozaver.

Z veseljem bom opazovala male knjigozavre pri hrustanju knjig! :)

LP Ajda

239 views0 comments

Recent Posts

See All

Коментарі


bottom of page