top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija/Knjigozavri: Sara in pozabljeni trg

Knjiga, s katero nadaljujemo Počitnice s Knjigozavri, je še ena od tistih, ki bodo uvrščene v obe kategoriji; med recenzije in med Knjigozavre, saj je popolnoma primerno branje tudi za odrasle, ki imajo dovolj poguma, da s polno žlico zajamejo fantazijo. Sara in pozabljeni trg je čudovita knjiga, na prvi pogled morda malo spominja na kreacije Tima Burtona, z vsemi nenavadnimi prizori, kraji in liki, pod površjem pa pripoveduje srce parajočo zgodbo o izgubi in soočanju s stresnimi situacijami.


Knjiga št. 52/50

Zoran Penevski - Sara in pozabljeni trg

Ocena: 5/5


Ilustracije: Dušan Pavlić

Starostno obdobje: 8-99

Črke: Male tiskane

Založba: Sodobnost International

Letnik izdaje: 2020

Število strani: 152


Vsebina

Sara je deklica, ki jo oče odloži pred nekim mestom, v katerega se Sara odpravi iskat svojo babico. Prepričana je, da jo lahko najde na pozabljenem trgu, a kaj, ko zanj nihče ne ve. Med iskanjem ji dela družbo ptič, kardinal Berti, ki misli, da je maček. Ko vendarle najdeta pozabljeni trg, se ne moreta načuditi vsem nenavadnim stvarem, ki ju tam čakajo. Sredi trga stoji most, ki ne vodi nikamor, okrog in okrog trga pa so različne trgovine in lokali, eden bolj nenavaden od drugega. Tam je tudi Konstantin, fant, ki je vedno enako oddaljen od tebe, ne glede na to, koliko se mu približaš, pa mož s potujočimi brki... Sara gre od butika do butika in išče babico. Stopi v trgovino Sažnamotrepos, pa v Valujoči butik, Muzej pisalnih strojev, odide h Kralju belih senc... Nihče ne ve ničesar o tem, kje je Sarina babica. Ko je Sara že čisto obupana, se na sredi trga sreča s kraljico Vilodemon, ki Sari ponudi, da ji izbriše slabe spomine, oziroma tiste posledice, ki so jih pustili v Sarini podzavesti. Sara se strinja, zapre oči in, ko se zbudi se pelje z očetom v avtu. Avto je videti zdelan in... postaran. Očka Sari pove, da je spet imela težave in jo pelje k mami. Sari je vse manj jasno in, ko ji očka začne stvari razlagati, se ji spomin počasi vrne. Sedaj je stara že 14 let, pred tremi leti pa jo je očka odložil pred babičino hišo. Sara je našla babico mrtvo v gugalniku, na polici pa njeno pismo, saj je očitno slutila, da prihaja njena zadnja ura. Malo pred tem so se ločili Sarini starši. Babica je na pismo narisala rdečega kardinala in se v njem od Sare poslovila. Ves stres in teža izgube sta bila preveč in od takrat ima Sara očitno nekakšne epizode, med katerimi blodi, da po trgu, ki je poln likov iz zgodbic, ki si jih je za Saro izmišljevala njena babica, išče prav njo.


Tema

Izguba, smrt, ločitev, fantazija, duševno zdravje, domišljija


Nauki iz zgodbe

Ob zgodbi se lahko vsekakor veliko pogovarjamo o domišljiji, a še pomembnejši je pogovor o ohranjanju duševnega zdravja, tudi pri otrocih. Dejstvo je, da so bili Sarini "napadi" vsekakor neki mini živčni zlomi zaradi prevelike količine negativnih čustev in dogodkov, kot pa jih lahko sprejme majhno otroško srce. Ob knjigi se lahko pogovarjamo o tem, da ne glede na to, da nam domišljija omogoča beg iz realnosti, to ni vedno zdravo. O negativnih izkušnjah se je potrebno veliko in kvalitetno pogovarjati, predvsem z otroki, ki bodo vsa ta čustva odnesli s seboj v odraslost.


Aktivnosti ob branju

Kot že pri mnogih knjigah doslej, je tudi tu najbolj priporočljiva aktivnost pogovor. O izgubah, soočanju z njimi... Ter tudi o duševnem zdravju, ki je žal še vedno tabu. Poleg pogovora pa svetujem tudi ustvarjanje na temo pozabljenega trga. Bodisi poustvarjanje (odličnih) ilustracij iz knjige, ali pa risanje lastnega trga. Otrok (ali odrasel) naj si zamisli trg, katerega bi zasnoval nekdo, ki je izginil iz življenja te osebe, npr. pokojni stari starš. Kaj sta imela skupnega? O čem sta se rada pogovarjala? Npr., če bi jaz narisala trg po katerem bi iskala mojega pokojnega ata Jožeta, bi bile med stavbami zagotovo trgovina z ribiško opremo, pa gasilski dom, pa muzej muhotepcev....:) Razumete kaj mislim?

Knjiga je res odlična fantazija v prvem delu in lomilka src v drugem. Vsa prismuknjenost in čudnost, ki sem jo občutila v večini knjige, se mi je ob zadnjih poglavjih postavila na glavo. Res me je užalostilo, ko sem vedela, kaj dejansko stoji za vso to pripovedjo. Zgodbo spremljajo odlične, futuristične ilustracije. En lik je tako podoben Broju Jedan iz stripa Alan Ford, da sem morala prav preveriti ilustratorja, a seveda ni isti. Iskrena hvala založbi Sodobnost International, za recenzijski izvod knjige. Še ena odlična, ki je ne bi sicer nikdar dobila v branje, saj me sama po sebi najbrž kot odraslo osebo ne bi pritegnila. Priporočam vsem otrokom, mladim in starim. Svoj izvod dobite na: https://www.sodobnost.com/izdelek/sara-in-pozabljeni-trg/.


Hvala vsem za branje Knjigozavra. Če si boste knjigo izposodili ali pa jo kupili,

ste povabljeni, da naredite kakšno fotografijo in jo objavite na Instagram ali Facebook z oznako #knjigozaver.

Z veseljem bom opazovala male knjigozavre pri hrustanju knjig! :)

LP Ajda

88 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page