top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Kot dih

Letos poleti je pri Založbi Vida izšel čustven triler turškega pisatelja, čigar življenje in ustvarjanje je razpeto med Rim in Carigrad, tako kot zgodba v knjigi. Knjiga me je takoj pritegnila in kot strastna bralka trilerjev, sem pri založbi povprašala po recenzijskem izvodu. Seveda so mi ga z veseljem poslali, so me pa opozorili, da to vsekakor ni običajen triler. In imeli so še kako prav!


Knjiga št. 60/70

Ferzan Özpetek - Kot dih

Ocena: 4/5


Sestri Elsa in Adele sta bili v otroštvu zaradi sicer ljubečega a veliko odsotnega očeta in mame, ki se je spopadala z duševno boleznijo, nerazdružljivo povezani. Ko se Adele nekega dne pojavi v Rimu, v stanovanju kjer je več kot 50 let nazaj živela s svojo sestro, zdaj pa v njej živijo tuji ljudje, je več kot očitno, da je med sestrama na neki točki prišlo do razdora in že več kot 50 let nimata stikov. Naključnim poslušalcem se začnejo razkrivati tančice srhljive preteklosti, ki je Adele podala v beg vse do Carigrada. Vmes pa svojo zgodbo pripovedujejo tudi Adelina pisma, ki jih je pošiljala sestri vsa ta leta.

Zgodba ni običajen triler, v katerem bi lovili morilca, se ukvarjali s hudimi zločini in skrivnostnimi dogodki. Je izredno lepo napisana zgodba o življenjih različnih ljudi, ki skrivajo vsak svoje skrivnosti in temne plati svoje osebnosti. Izredno zanimivo je prepletanje zgodbe iz sedanjosti in zgodbe, ki jo izvemo iz pisem. Pripoved o življenju v Carigradu me v nekaterih pogledih spominja na zgodbo Evelyn Hugo, saj pripoveduje glamurozno zgodbo fatalne ženske iz drugačnih časov in krajev. Zgodba bo zagotovo všeč vsem, ki imate radi Orient, opise Turških krajev in običajev.


Poleg tega nam zgodba daje ogromno priložnosti za razmislek o lastnih občutkih, zvestobi, o tem kako dobro poznamo ljudi okrog sebe, nenazadnje tudi same sebe in svoje meje. Daje nam razmislek o krivdi in odgovornosti. O rešitvi in pahnjenosti v nove brezizhodne situacije. Predvsem pa o zaupanju v ljudi, ki so nam najbližje. Kratka knjižica, ki bo na vas zagotovo naredila vtis.


LP Ajda

99 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page