top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Kotaleče se frnikole

Knjiga, ki jo predstavljam tokrat, mi je bila ponujena kar s strani avtorice same. To se mi vedno zdi pogumno, saj vsakdo, ki svoje delo da v mnenje nekomu drugemu, tvega tudi kritiko in le najpogumnejši jo znajo tudi sprejeti. Avtorica mi je s svojo predstavitvijo knjigo takoj "prodala." Povedala mi je, da se zgodbe vrtijo večinoma okrog povsem običajnih tematik, ki jih srečujemo v vsakdanjem življenju, lotijo pa se tudi težjih tem, kot je rak, nezvestoba, smrt, izguba, duševna bolezen in še več. Ker so vse to teme, o katerih bi se moralo pisati (predvsem pa brati) več, sem seveda z veseljem sprejela ponudbo.


Knjiga št. 67/70

Vanja Tajnšek - Kotaleče se frnikole

Ocena: 4,5/5

Zgodbe se berejo zelo lepo in so v resnici kratke, kar pomeni, da imajo največ nekaj strani in na tem kratkem prostoru uspe avtorici zbrati vse sestavine, ki jih dobra zgodba potrebuje. Morda komu takšna forma ne prija, mene osebno pa pri zbirkah kratkih zgodb velikokrat odbije to, da je v knjigi v resnici le nekaj več deset strani dolgih pripovedi. Meni osebno se zdi prava umetnost, da na nekaj straneh ustvariš osebe in dogajanje za katerega je bralcu mar. In avtorici je to zagotovo uspelo.


Mene osebno so se najbolj dotaknile povsem običajne zgodbe. Če smem izpostaviti eno; srce mi je zlomila zgodba, ki je bila inspiracija za naslov zbirke, pa tudi zgodba z naslovom Kvačkanje. Nenazadnje obe govorita o nečemu, kar se lahko zgodi prav vsakemu od nas - o odtujitvi od drage osebe, do česar nas pripeljejo življenjske okoliščine in dejstvo, da se včasih pač razvijemo vsak v svojo smer. Ravno te, najbolj vsakodnevne zgodbe so napisane izredno rahločutno, prav nič narejeno in pretirano in morda ravno zato toliko bolj zadenejo v srce. Zagotovo pa niso bile vse zgodbe odlične - kakšna je vendarle pri meni naletela na bolj medel odziv, a to je pri zbirkah kratkih zgodb pričakovano.


Vsekakor priporočam zbirko vsem, predvsem tistim, katerim pomanjkanje časa ali pa preprosto bralni mrk, ne dovoljuje branja daljših zgodb. Tole vas bo pobožalo po duši.


LP Ajda

119 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page