top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Križ čez Nepal

Viki Grošelj je zagotovo eden od največjih imen slovenskega alpinizma. Ko je skupaj z @jakobjkenda sodeloval v neki radijski oddaji in predstavil svojo knjigo Krona Slovenije (Kenda pa Transverzalo), je omenil, da nastaja knjiga Križ čez Nepal, ki čaka le na umiritev epidemioloških razmer, da lahko dokonča zadnjo odpravo. Epidemija je izzvenela, Grošelj se je vrnil v Nepal, mi pa smo dobili novo odlično delo o slovenskem alpinizmu.


Knjiga št. 58/100

Viki Grošelj - Križ čez Nepal

Ocena: 4/5


Grošelj je Nepal skupno obiskal kar 55-krat in na eni prvih odprav je dobil idejo, da bi ga prehodil po dolgem in počez, ter tako čezenj naredil križ. V 46 letih odprav mu je to tudi uspelo in v tej knjigi opisuje posamezne odprave, med katerimi se je med drugim povzpel tudi na osem osemtisočakov. Ob samih alpinističnih podvigih opisuje tudi Nepalsko kulturo, tamkajšnje prebivalce in številne naravne katastrofe, ki so pretresale državo v času, ko jo je obiskoval. Najhujši je bil potres leta 2015, po katerem je tudi Grošelj zbral veliko pomoči in jo med prebivalce sam tudi razdelil.


Vedno, kadar knjige ne piše nekdo, ki je v osnovi pisatelj, lahko pričakujemo, da se ne bo brala na tisti gladek, leposlovni način. Dosti stvari je avtorju pomembnih, bralcu, ki ni alpinist pa so lahko ponavljajoče se in dolgočasne. A kljub temu sem prijetno presenečena nad knjigo. Vanjo res spretno vpleta različne vidike odprav, presenetilo pa me je tudi, koliko v svoje poti vpleta tudi literaturo. Kolikokrat so recitirali poezijo, koliko knjig je prebral na poteh in jih citiral...


Zelo mi je všeč tudi prikaz Nepala in izvedela sem ogromno novega. Od zabaviščnega kolesa nad 4.000m nadmorske višine, do gosenic-gliv, ki stanejo 1500$ na kilogram... Predvsem pa me je presunila neverjetna želja avtorja po povratku v Himalajo. Po vseh tragedijah, ki jim je bil tam neposredno priča, težko verjameš, da človek nekega dne ne vrže puške v koruzo.


Vsekakor res zanimivo delo, opremljeno s številnimi barvnimi fotografijami. Primerno za ljubitelje gora in alpinizma, pa tudi za navadne smrtnike, ki si želimo nekaj pobega v povsem drugo kulturo; tako Nepalsko, kot tudi samo alpinistično.


LP Ajda


38 views0 comments

Recent Posts

See All

댓글


bottom of page