top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Krona Slovenije

Pred časom sem poslušala radijsko oddajo v kateri sta bila gosta @jakobjkenda in Viki Grošelj. Oba sta predstavila svoja knjižna projekta, ki sta nastala v času prvega vala saj veste česa - Kenda Transverzalo, Grošelj pa vodnik z naslovom Krona Slovenije.


Knjiga št. 52/100

Viki Grošelj - Krona Slovenije

Ocena: 4/5


Če je Transverzala krožna planinska pot, ki obide skoraj celo Slovenijo, je v skladu z imenom Grošljeva krožna pot njena krona. Iz Ljubljane se namreč odpravi na vse tri najvišje vrhove naših treh gorskih verig - Triglava v Julijskih Alpah, Stola na Karavankah in Grintovca v Kamniško-Savinsjkih Alpah. Od tod se vrne prek sredogorja nazaj v Ljubljano.


Knjiga ni potopis, pač pa je vodnik po kroži poti, kakršno je zasnoval avtor, a kljub temu ponuja več kot le osnovne podatke o poteku poti. Sama najbrž poti ne bom nikoli prehodila, a sem se s pomočjo slikovitih opisov, fotografij in dodatnih avtorjevih vtisov in spominov počutila, kot da sem dejansko tam. Med samim pripovedovanjem o poteku poti nam Grošelj namreč natrese cel kup zanimivosti o krajih ob poti. Tako sem končno izvedela kdo je bila Danila Kumar in prvič slišala za Mojstranške veverice.


Avtor pove, da naj bi bila pot povezovalne narave, prijazna pot, ki bo podpirala tudi lokalni turizem s prenočišči in gostinskimi obrati ob poti. In na tak način - prijazno, povezovalno avtor tudi govori o svoji krožni poti in o ostalih. Spoštljivo in z vsem priznanjem omeni Kendino Transverzalo in tudi slovensko planinsko pot. Z drugimi idejami in zamislimi ne tekmuje, pač pa dovoli, da se med seboj povezujejo in dopolnjujejo.


Predvsem pa se zaveda bistva: Slovenija je izjemno lepa dežela in tudi sama verjamem, da je pogled nanjo najlepši z vrha kakšnih od naših vršacev.


Toplo priporočam vsem ljubiteljem pohodništva in gora!


LP Ajda

57 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page