top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Luzerka

Mladinski roman Luzerka sem opazila že na spletni strani založbe Miš, še posebej pa je mojo pozornost vzbudil na posvetu, ki ga je taista založba pripravila v okviru festivala Bralnice pod slamnikom. Pogovarjali smo se o problemski literaturi za otroke in mladino in ravno ta roman je bil večkrat omenjen. Ker se mi tudi tematika zdi takšna, da bo za mladostnike vse bolj težavna in posledično tudi pomembna v smislu, da se jo obravnava in jemlje resno, sem roman z veseljem naročila in prebrala.


Knjiga št. 19/70

Mina Lystad - Luzerka

Ocena: 5/5

Zgodba govori o Marie, ki je čisto običajna najstnica, s katero sem prepričana, da se lahko poistoveti večina mladostnikov, pa tudi nas odraslih, če se spomnimo najstniških let. Je nerodna, frizura ji nikoli ne stoji tako dobro kot priljubljeni sošolki Heddy in ima najboljšega prijatelja Espena v katerega je naskrivaj zaljubljena. Pri pouku nekega dne dobijo nalogo, da pripravijo spletno vsebino za katero od socialnih omrežij in skušajo z vsebino uspeti. Poklic spletnega vplivneža Marie ni tuj, saj je vplivnica njena mati, poleg tega pa ima lepo število sledilcev tudi sošolka Heddy, ki je tako priljubljena na spletu, da uspe celo profil, ki ga ustvari za svoje lase. Marie ve, da ne more tekmovati z na videz popolnim svetom spletnih vplivnežev, na sebi pa tudi ne najde ničesar tako zelo zanimivega, da bi želela predstavit drugim ljudem. Dokler je Espen ne prepriča, da naj enostavno bo to kar je in posnameta nekaj videov v katerih Marie poskuša čisto običajne reči; nanesti maskaro, urediti si pričesko... in pri tem je seveda značilno nerodna. Izbere si vzdevek Luzerka in postane hit na družbenih omrežjih. Hitro pa spozna, da ni narejena in zaigrana le vsebina na spletu, ampak tudi mnogi odnosi, ki se v povezavi z njo razvijejo v resničnem življenju.


Knjiga je mladinska in je namenjena mladim od 12. leta dalje, a vendar se pri branju nisem dolgočasila in zame jezik ni bil preotročji. Seveda se pozna, da je to mladinski roman, saj je slogovno dokaj enostaven, pa tudi čisto z vizualnega vidika vidimo najopaznejšo razliko pri res velikem fontu pisave. Zdi se mi, da na ta način otroke pritegnejo branju s čisto psihološkim trikom, da se jim zdi, da knjiga hitreje teče. Razplet same zgodbe je sicer dokaj predvidljiv, kar je seveda še ena prvina mladinskih romanov, a zgodba sama tu niti ne igra glavne vloge. Poudarek oziroma najmočnejša plat te knjige je po mojem mnenju prav sporočilnost, saj predstavi različne kvarne vidike socialnih omrežij na več nivojih. Marie že sama opazuje vpliv socialnih omrežij v svojemn najožjem družinskem okolju, saj je njena mama - spletna vplivnica, povsem podrejena svoji službi in večnemu iskanju nečesa prezentabilnega, popolnega za na fotografijo... Prav tako sta ves čas zasuti z izdelki, ki jih mama promovira in zdi se, da v vsakodnevnem življenju nimata nobene izbire več glede kozmetike, ki jo bosta uporabljali, hrane, ki jo bosta jedli in podobno. Po drugi strani Marie opazuje Heddy, ki je že sama nekakšna mikro influencerka in ji je ta "slava" več kot očitno stopila v glavo. Čeprav Marie opazuje Heddyin monopol nad družbo in se večkrat vpraša o iskrenosti njenih prijateljev, ji kljub temu na nek način zavida.


Na koncu se tudi Marie sama spopade z instantno slavo, ki ji jo prinese profil Luzerka. S to priljubljenostjo pa ugotovi, da pride več prekletstva kot blagoslova, saj se pravi prijatelji odtujijo od Marie, ki ni več to kar je bila, novi prijatelji pa z njo niso iskreni in jo na koncu tudi izkoristijo. Knjiga poda res dober primer tega, kako hitro ti ta nenadna priljubljenost in pozornost stopita v glavo in zameglita um, da ne prepoznaš neprimernega in neiskrenega vedenja; pri ostalih in pri samemu sebi.


Vsekakor res super mladinski roman, katerega pa priporočam vsem odraslim, ki bodisi delate z mladimi, ali pa ste starši mladostnikov. Življenje mladih se tako kot življenje nas vseh vse bolj seli na splet, le s to razliko, da imamo (nekateri) odrasli bolje razdelane kriterije glede tega kaj sodi na splet in kaj ne. Mnogi ljudje, mladi in manj mladi, namreč pozabljajo, da je vse kar je objavljeno na internetu lahko vidno vsem in tam ostane za vedno. Mnogi se sicer sklicujejo na to, da objave izbrišejo, a slišali smo že za več primerov, ko so se na spletu pojavile fotografije, ki že dlje časa naj ne bi obstajale. Poleg tega se z vsakim izpostavljanjem na spletu izpostavimo tudi spletnim komentatorjem, ki vsekakor niso vedno najbolj prijazni. O tem sem govorila v prejšnji blog objavi, naj pa le dodam, da je t.i. cyber bullying ena od največjih težav med mladimi dandanes in tudi vzrok za številna psihična obolenja pri mladostnikih.


Poleg cyber bullyinga pa bi izpostavila še eno težavo, ki se mi zdi morda še večja in sicer primerjanje sebe in svojega življenja z nečim kar vidiš na internetu. Sploh mlada dekleta se veliko primerjajo z dekleti na instagramu, za katere pa vemo, da večinoma niti sama ne izgledajo tako kot so videti na spletu. V dobi raznih filtrov in z lahkoto popravljenih fotografij je pomembno ohraniti zdravo pamet glede pričakovanj, ki jih imamo v povezavi s tem kar vidimo na spletu. In upam, da mlada dekleta vedo, da nikakor ni privlačno, če cela generacija deklet izgleda skoraj identično. Vsak je nekaj posebnega in avtentičnost je za moje pojme vedno privlačna.


Knjigo Luzerka lahko kupite pri založbi Miš, kjer pa je pred kratkim izšlo že nadaljevanje z naslovom Fejk. Tudi knjiga Fejk je že na moji polici in čaka na branje. Zelo se je že veselim.


LP Ajda


488 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page