top of page
 • Writer's pictureAjda

Recenzija: Make your bed

Updated: Jul 13, 2020

Make your bed je prva na seznamu knjig letošnjega 25 v 2020 izziva, ki je v angleškem jeziku in, ki ni leposlovna knjiga. Make your bed mi je bila priporočena, ideja se mi je zdela super in sem jo že isti dan naročila. Ko sem jo prejela v nabiralnik, me je presenetila predvsem v številu strani, saj je res kratka in sem njenih dobrih 120 strani prebrala v eni uri. Pravzaprav bi morala biti še ena od tistih šund knjigic za samopomoč, ki meni osebni sicer niso najbolj pri srcu, a se mi je zdela simpatična in hej, zakaj pa ne!


Knjiga št. 7 od 25

William H. McRaven: Make your bed

Ocena: 3,5 od 5

Avtor knjige, William H. McRaven je nekdanji ameriški vojak, Navy SEAL, kar je najbolj prestižna veja ameriške vojske. Moram pa priznati, da če bi prej vedela kdo oziroma kaj je avtor, ne vem, če bi se knjige lotila. Glede ameriške vojske, oziroma glede popularizacije in malikovanja ameriške vojske imam namreč svoje mnenje. V bistvu ni problem vojska kot taka, problematično se mi zdi vmešavanje laične javnosti v ZDA v kulturo božjega čaščenja vojske, navijanja za njihove podvige. Važno je, da se borijo za neko svobodo z nekimi neimenovanimi sovražniki, nikogar pa ne zanima, da to počno realni ljudje, z družinami in svojimi življenji. Da se vračajo domov s post-travmatsko stresno motnjo, brez udov, nekateri v krstah. Da so velike žrtve tudi na drugi strani... Kakorkoli, nimam ničesar proti vojski kot taki, saj vem, da so to srčni ljudje z veliko ljubeznijo do svojega poklica, se mi pa zdi odnos laične ameriške javnosti do le te včasih čisto preveč površen in nepremišljen.


Kot rečeno, še dobro, da nisem prej vedela točno za kaj se gre. Saj mi nikakor ni žal, da sem tole knjigico vzela v roke in jo tudi prebrala. Knjiga ima le dobrih 120 strani, na katerih McRaven opiše 10 življenjskih lekcij, ki se jih je naučil prek šolanja za pripadnika enote Navy SEAL in kasneje njihovo manifestiranje v različnih življenjskih izkušnjah, ki jih v njegovi bogati karieri ni malo. Med drugim je namreč McRaven odgovoren za organizacijo akcije v kateri je bil zajet in ubit Osama bin Laden. Skratka prek konkretnih izkušenj opiše deset kratkih in enostavnih napotkov, s katerimi lahko svoje življenje in celo tudi svet, obrneš na bolje. Izredno všeč mi je tudi na kak način opiše trening za uvrstitev med Navy SEAL-e, ter kasneje svoje delo. Nikoli ne poveličuje lastne vrednosti, ves čas poudarja pomen skupinskega dela in sodelovanja. Predvsem pa spoštovanje življenjskih lekcij, ki jih je prejel tekom šolanja.


Te njegove življenjske lekcije so:

 1. Začni svoj dan z eno opravljeno nalogo (postelji posteljo!)

 2. Ne moreš sam!

 3. Pomembna je le velikost tvojega srca

 4. Življenje ni pravično! Nadaljuj!

 5. Neuspeh te lahko okrepi

 6. Moraš veliko tvegati

 7. Upri se nasilnežem

 8. Potrudi se ob vsaki priliki

 9. Ljudem vzbujaj upanje

 10. Nikoli, NIKOLI ne odnehaj!


Če mislite, da je tale seznam desetih navodil totalen spoiler in vam zdaj sploh ni več treba prebrati knjige - se motite! Seznam kot tak je suhoparen, kupček besed, ki smo jih že stokrat slišali. Njegova razlaga in primeri pa ti dajo mislit... Knjigo vsekakor priporočam vsem! Malo motivacije nikomur ne škodi, NIKOLI!


Knjiga mi je bila res všeč, prebrala sem jo hitro in marsikaj mi bo ostalo za vedno v spominu. Ocena pa ne more biti višja, ker se to delo kljub vsemu ne more primerjati z ostalimi knjižnimi deli, ki so na mojem seznamu posegla po višjih ocenah. Za konec pa le eden od citatov iz knjige.LP

Ajda


153 views0 comments

Recent Posts

See All

ความคิดเห็น


bottom of page