top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Malibu

Po lanskem druženju z Evelyn Hugo sem se te knjige iskreno veselila. Taylor Jenkins Reid pač zna ustvariti tako prepričljive like, da težko verjameš, da v resnici ti ljudje ne obstajajo. Če smo se v prej omenjenem romanu družili z Evelyn, se v tem osredotočamo na enega od njenih sedmih mož, oziroma bolje rečeno - na njegove otroke.


Knjiga št. 48/100

Taylor Jenkins Reid - Malibu

Ocena: 4/5


V romanu spremljamo zgodbo štirih otrok Micka Rive - Kit, Huda, Jaya in najstarejše Nine, ki je po spletu tragičnih okoliščin svoje otroštvo, izobrazbo in svobodo zamenjala za skrb za mlajše sorojence. Zgodbo spoznavamo prek dveh časovnih premic - prek zgodbe Micka in June ter njune nastajajoče družine, ter prek zgodbe enega dne - 27. avgusta 1983, ko Nina Riva v svoji vili na pečini nad morjem organizira svojo zadnjo legendarno zabavo. Skozi dve ločeni pripovedi, ki se na koncu združita, torej opazujemo dve nesreči in kaj je privedlo do njiju; razpad osnovne družine Riva, ki je Nino postavil na mesto skrbnice svojih sorojencev in požar, ki dokončno pogoltne Ninino vilo in vse kar predstavlja.


Roman je vsekakor s svojim prostorom dogajanja lahko sinonim za poletje, s tematiko in problematiko, ki jo obravnava, pa vsekakor ni lahkotno plažno branje. Ukvarja se z vprašanji zvestobe, odgovornosti in podedovanih družinskih travm. Predvsem pa se ukvarja z razbijanjem vzorcev, ki so nam na videz položeni v zibko in se jim ne da izogniti. Meni osebno je branje teklo zelo počasi. Ne glede na to, da je avtorica razvila kompleksne in dokaj dodelane like, se tokrat z nobenim nisem mogla čustveno povezati. Ja, tudi z Evelyn Hugo se težko, ker pač nisem holivudska starleta, a tam je avtorici uspelo, da sem za protagonistko navijala, z njo čutila... Tu pač ne.


Precej bolj mi je bila všeč zgodba iz preteklosti. O June in Micku, o zgodbi njunih otrok... Sama zgodba o zabavi pa mi je bila na trenutke malce preveč. Preveč likov s preveč opisi, za katere na koncu skoraj nisem vedela kdo je kdo. Preveč dogajanja, ki ne pelje nikamor. Je pa res, da je avtorica s tem dobro ponazorila kaos zabave, ki uide izpod nadzora in tisto paniko, ki jo gostitelj ob tem začuti.


Vsekakor dobra knjiga in jo toplo priporočam vsem, ki vam je bila všeč Vseh sedem mož Evelyn Hugo, a ne pričakujte lahkotnega romana ker tale to vsekakor ni. Všeč bo predvsem ljubiteljem biografij, resničnih zgodb in sedemdesetih ter osemdesetih let prejšnjega stoletja. Vzdušje tega obdobja avtorica vendarle ustvari do popolnosti.


LP

Ajda

276 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page