top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Meksikajnarji

Strip Meksikajnarji je v petih ločenih zvezkih izhajal pri založbi @zalozba.umco v letih 2006 do 2016, v eni zajetni knjigi pa je v lanskem letu izšel pri @strip.art.nica_buch . Jaz sem za strip na eni od kav s knjigo izvedela od @zgodovinske_knjige in kljub malce višji (četudi povsem upravičeno taki) ceni, je knjiga kmalu našla mesto na moji knjižni polici.


Knjiga št. 32/100

Zoran Smiljanić, Marijan Pušavec - Meksikajnarji 1-5

Ocena: 5/5


Roman v stripu govori o poglavju slovenske zgodovine, o katerem vemo bolj malo. V drugi polovici 19. stoletja je bil Maksimilijan, brat avstro-ogrskega cesarja Franca Jožefa, nastavljen za cesarja Mehike in zaradi številnih uporov mu je brat poslal 6.000-clansko vojsko prostovoljcev iz avstrijskih dežel. Med njimi je bil tudi dobršen del Slovencev in pred odhodom čez lužo so se leta 1864 zbirali v Cukrarni.


V zgodbi samega stripa spremljamo cesarja Maksimilijana na eni strani in domačina Antona Brusa, ki se po številnih osebnih porazih in razočaranjih pridruži Meksikajnarjem, na drugi strani. Spremljamo strateške odločitve, bitke med željo po oblasti in med tistim, kar naj bi bilo prav. Spremljamo žalostne usode izgubljenih duš in zlorabe položaja skoraj vsakogar, ki se znajde na poziciji moči.


Če je v prvem delu strip malce počasen, predvsem zato, ker mora postaviti dobre temelje za nadaljnjo pripoved, pa v nadaljevanju bralca tako pritegne, da ga ni mogoče odložiti. Strip je v sami biti zelo gost in opremljen z veliko informacijami, zato za branje vsekakor ni hiter in lahkoten. Je pa pa to vsekakor eno od tistih del, ki bi ga moral prebrati vsak, ki ga zanima zgodovina.


Izjemno, izjemno delo!


LP Ajda

46 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page