top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Milk and honey

Prva zbirka poezije na mojem letošnjem bralnem seznamu... Se človek vpraša, če sploh velja, ampak sem se odločila, da ja! Velja!


Knjiga št. 43 od 50

Rupi Kaur - milk and honey

Ocena: 3 od 5

Vdih, izdih... No pa dajmo... Pesniški zbirki sem namenila oceno 3, kar naj vas spomnim, da je še vedno dobro. Ni pa odlično. Kar po mojem mnenju tudi zbirka sama še zdaleč ni. Rupi Kaur je bila najprej opažna na Instagramu, kjer se je kot ilustratorka predstavljala predvsem z vizualnimi vsebinami, njena poezija pa ni bila toliko v ospredju. Vse do prvenca milk and honey (namenoma z malimi črkami), ki jo je izstrelil med večje zvezde poezije v zadnjih letih. Če je to upravičeno ali ne, bo pokazal čas. Dejstvo pa je, da so se tudi zaradi nje, mlajše generacije spet začele zanimati za poezijo, kar nikakor ne more biti slabo.


V zbirki so krajše pesmi, večinoma le po nekaj verzov, opremljene z značilnimi enostavnimi ilustracijami. Prav povezave med ilustracijo in poezijo ustvarijo tisti značilen slog, po katerem je Rupi Kaur tako zelo znana. Njena poezija je predvsem zelo Instagramabilna, saj si zelo dobro predstavljam flatlay-je s kakšno od njenih pesmi, zraven pa neko tihožitje... Skratka ne rečem, izredno fotogenična pesniška zbirka.


Sama poezija ne morem reči, da je slaba. Zbirka je sestavljena iz štirih delov: the hurting, the loving, the breaking in the healing. Vsak od bralcev se zagotovo najde v kateri od pesmi, sama sem trenutno najbolj domača v drugem in zadnjem poglavju, je pa vsekakor odvisno od razpoloženja in obdobja v življenju, kaj te bolj pritegne.


Sama nisem nikakršna poznavalka poezije, zato reeees težko sodim o sami kvaliteti. Dejstvo pa je, da se mi večkrat zdi precej kvalitetnejša ilustracija, ki poezijo spremlja, kot pa poezija sama. Poezija Rupi Kaur mi deluje kot vedeževanje pri kakšni poceni šlogarci; na kup nabere toliko širokih pojmov in splošnih tem, da se zagotovo vsak v nečim najde in reče: joj, kot bi bilo zame napisano! Pesniška zbirka zagotovo cilja na insta-publiko. Na tiste, ki želijo vse na prvo žogo, ki imajo radi učinek in čustva takoj, tukaj in zdaj. Za moj okus je to vse preveč na hitro in instant. Kljub temu se me je nekaj pesmi zelo dotaknilo in njeno drugo pesniško zbirko bom tudi zagotovo kupila. Nisem pa prepričana, da je to najboljša pesniška zbirka zadnjih nekaj let, ne glede na to, da je najbolj priljubljena.


LP

Ajda

79 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page