top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Mladenke

Po svetovnem uspehu svojega prvenca Tiha pacientka se britansko-ciprski avtor vrača z novo psihološko kriminalko - Mladenke, ki je v slovenskem jeziku izšla pri založbi Učila v julijski Knjigi meseca.


Knjiga št. 53/70

Alex Michaelides - Mladenke

Ocena: 3/5


Zgodba govori o Mariani, izvedenki za skupinsko terapijo, ki v tragični nesreči med dopustom na grškem otoku Nikos izgubi partnerja. Rojena v Atenah, je že celo življenje obkrožena z grško mitologijo in božanstvi in tudi tokrat se ji zazdi, da sta se z njo poigrali grški boginji , ki pa očitno še nista rekli zadnje besede. Ko jo v solzah poklice nečakinja Zoe, ki študira na Cambridge-u in pove, da je bila na videz ritualistično umorjena njena prijateljica Tara, se Mariana pri priči odpravi na svoj nekdanji kolidž, zaščititi nečakinjo, ki ji je kot hči in obenem raziskati skrivnost. Vse od začetka vsi indici kažejo na krivdo karizmatičnega profesorja Edwarda Fosce, ki svoje najljubše študentke zbira v skrivno društvo - Mladenke. Mariana se izgubi v labirintu slutenj, podatkov in dejstev, ves čas pa se prepletajo z grško mitologijo.


Žal po izjemnem prvencu povsem povprečna knjiga, za katero avtor sam v zahvali pove, da jo je imel precejšno težavo spisati - predvsem zaradi pričakovanj bralcev. Glavni lik je paranoičen, psihično nestabilen in Mariana mi je šla večino časa precej na živce. V zgodbi te avtor želi večkrat speljati na napačno sled in nekako mu to tudi uspe, saj je razplet dokaj presenetljiv, a nima takšnega wow- efekta, kot ga je imela Tiha pacientka. Na splošno dokaj počasi berljiva knjiga, v kateri sem sicer uživala a ne tako, kot bi si želela. Najbolj všeč mi je bila povezava z mitologijo, v kar se je avtor očitno dosti bolj poglobil. In seveda povezava s Tiho pacientko, ki je nismo pričakovali, menim pa da tudi nujno potrebovali ne.


Po mojem mnenju odličen dokaz, da se avtorjev pač ne da in ne sme priganjati k pisanju še ene uspešnice.


LP

84 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page